Turkmenistan obilježio vikend posvećen konjima

Konji slični pasmini ahal-teke su korišćeni u centralnoj Aziji hiljadama godina i vjeruje se da su ih jahali i vojnici Aleksandra Makedonskog.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2011. 18:18h

Praznik posvećen konjima obilježen je ovog vikenda u Turkmenistanu, zemlji u kojoj konji uživaju poseban kulturni status.

Kao konjanik je nastupao i predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov, a proslave su kulminirale danas na otvaranju četiri nove raskošne trkačke staze. Ceremonije otvaranja u četiri turkmenistanska grada emitovane su na velikom ekranu u prijestonici.

U predsjedničkom konjičkom kompleksu, Berdimuhamedov, obučen u plavi kaftan i s čupavim jagnjećim šeširom, djelovao je kao konjanik nomadskog plemena dok je bez napora jahao svog draguljima iskićenog pastuva pred oduševljenom publikom.

Vrhunac je uslijedio kada je na njegovo desno rame sletio bijeli golub.

Državni mediji su prenijeli da je slijetanje goluba "drevni znak blagoslova s neba".

Prema turmenistanskom konjičkom udruženju Atlari, u zemlji postoji 3.000 konja ahal-teke, od kojih 500 posjeduje predsjednik Berdimuhamedov.

Ubrzo pošto je Turkmenistan stekao nezavisnost, ekscentrični predsjednik Saparmurat Nijazov je zabranio izvoz pasmine ahal-teke u nastojanju da očuva tu vrstu, premda su mnogi takvi konji dospjeli u Rusiju i na Zapad.

Berdimuhamedov (53) koji je došao na vlast poslije smrti Nijazova 2006, dodatno je pokušao da osnaži status konja u državi. Zajedno s petom stazom koja će biti otvorena kasnije ove godine, vlada Turkmenistana je uložila više od 300 miliona dolara u raskošne hipodrome.

Konji slični pasmini ahal-teke su korišćeni u centralnoj Aziji hiljadama godina i vjeruje se da su ih jahali i vojnici Aleksandra Makedonskog. Čistoća te rase je dugo bila izvor ponosa nomadskih plemana koji su se kretala prostorima na kojima se danas nalazi Turkmenistan.

Prema turmenistanskom konjičkom udruženju Atlari, u zemlji postoji 3.000 konja ahal-teke, od kojih 500 posjeduje predsjednik Berdimuhamedov.

Pored više izložbi i drugih manifestacija posvećenih konjima, ovog vikenda je održana i akademska konferencija na kojoj su se stručnjaci iz SAD, Francuske, Kine, Rusije i drugih zemalja okupili s ciljem da se razmotre posljednje aktivnosti u razvitku pasmina konja.

Bonus video: