Teri Džouns, pastor koji je spalio Kuran, odbio da plati 1$ "mirovne" kazne

Porota je odlučila da je njihov protest imao namjeru da "naruši mir" u predgrađu Detroita
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2011. 13:22h

Teri Džouns, pastor koji je spalio Kuran, osuđen je na zatvorsku kaznu nakon što je odbio da plati "mirovnu" kaznu od jednog dolara zbog planiranja protesta ispred najveće džamije u Americi.

Džounsu je zabranjeno demonstriranje i naređeno mu je da se tri godine ne približava amerikčko-islamskom centru u Dirbornu, Mičigen, piše Dejli Mejl.

Drugi pastor, Vejn Sap, oslobođen je nakon što je platio kaznu.

Porota je odlučila da je njihov protest imao namjeru da "naruši mir" u predgrađu Detroita u kojem ima američko-islamske populacije.

Bio je potpuno nepoznat dok nije najavio da planira da spali Kuran. Nakon toga se pojavio na naslovnim stranama svih svjetskih medija

Džouns je tražio dozvolu da organizuje skup na Veliki petak ispred džamije. U međuvremenu, Džouns je slučajno pucao iz pištolja u svoje auto tokom jednog intervjua. Na svojoj Fejsbuk stranici, televizijska stanica je napisala: "Pastor Teri Džouns je ispraznio svoje oružje u kola. On tvrdi da je to uradio slučajno. Metak je probio pod automobila. Niko nije povrijeđen."

Policija je potvrdila da je Džouns slučajno opalio i pištolj mu je vraćen.

Protest uprkos svemu

Sveštenstvo Detroida protivi se Džounsovim protestima i nazivaju ga "figurom razdora koja koristi govor mržnje."

Drugi kažu da su policija i tužioci prekoračili svoja prava kad su zabranili Džounsov skup i da su trebali da mu obezbijede slobodu govora.

Džouns (59) je lider fundamentalističke crkve u Gejnsvilu na Floridi. Bio je potpuno nepoznat dok nije najavio da planira da spali Kuran. Nakon toga se pojavio na naslovnim stranama svih svjetskih medija.

Džouns, koji je zastupao sebe na sudu, rekao je da će da pokuša da održi protest ispred džamije zajedno sa sljedbenicima, iako mu je zabranjeno.

"Mi smo već, čini mi se, vrlo jasno pokazali da su naše namjere da nastavima sa protestima ispred islamskog centra", rekao je.

Dio demonstrana dobacivao protiv Džounsa ispred suda u Dirbornu. Nosili su transparente na kojima je pisalo "Istjerajte iz grada rasistu Terija Džounsa" i "Zaustavite rasističke napade na muslimane".

"Teri Džouns ne predstavlja hrišćansku zajednicu"

U istom periodu, nekoliko stotina aktivista i pripadnika sveštenstva okupilo se u blizini džamije da podrži lokalnu muslimansku zajednicu.

"Teri Džouns ne predstavlja hrišćansku zajednicu. On predstavlja sebe i samo sebe. Ovo što vidimo danas je prava Amerika", rekoa je imam Hasan Al-Kuazimi, duhovni vođa džamije.

Džounsova mala crkva je spalila Kuran, što je izazvalo nerede u Avganistanu.

Džouns je rekao da nije protiv svih muslimana ali vjeruje da ta religija vodi do nasilja i terorizma. Njegov Dove World Outreach Center, crkva izgrađena od drve u okolini Geinsvila, nema mnogo sljedbenika, a među njima je i Džounsova porodica.

Internet stranica njegove crkve prodaje Džounsovu knjigu "Islam je đavolji", kao i bejzbol kape sa istim riječima.

Džouns je bivši menadžer hotela koji je izbačen iz crkve koju je vodio u Njemačkoj. Izbacili su ga njegovi sljedbenici.

Bonus video: