TEHNO VIZIONAR

Preminuo Norio Ohga, bivši predsjednik Sonija

Ohga je inisitrao da kompakt disk ima 12 centimetara u prečniku što je potrebno za 75 minuta muzike, kako bi na njega moglo da stane cijela Betovenova Deveta simfonija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2011. 18:58h

Bivši predsjednik Sonija (Sony) Norio Ohga, zaslužan za proširenje aktivnosti te komanija na softver i industriju zabave, kao i za razvoj kompakt diska, preminuo je danas u 81. godini.

Neke od odluka Sonija, na čijem je čelu Ohga bio od 1982. do 1995. godine, poput kupovine holivudskog filmskog studija Kolumbija pikčrs (Columbia Pictures) za 3,4 milijarde dolara, kritikovani su kao nesmotreni i skupi.

Ohga, bivši operski pjevač i pasionirani ljubitelj muzike, inisitrao je da kompakt disk ima 12 centimetara u prečniku što je potrebno za 75 minuta muzike, kako bi na njega moglo da stane cijela Betovenova Deveta simfonija.

Usredsređivanje na muziku, film i video igre posle proizvodnje elektronike, pomogli su Soniju da postigne sadašnji uspjeh, navodi agencija AP.

Ohga je od početka uvidjeo potencijal izvrsnog zvuka kompakt diska. U vrijeme kada je predviđao da će CD-ovi vremenom zamijeniti vinilne ploče, mnogi su u to sumnjali.

Soni je prodao prvi CD 1982. a za pet godina su u Japanu takvi nossači zvuka nadmašili ploče po prodaji.

On je od 1999. bio i predsjednik tokijskog filharmonijskog orkestra kojim je dirigovao nekoliko puta godišnje.

Preporučujemo za Vas