Muftija sa juga Sirije podnio ostavku zbog nasilja nad demonstrantima

Više od 80 demonstranata je poginulo, a stotine su ranjene, uključujući djecu i starije, kada su snage reda u petak zapucale na masu, tvrde aktivisti.
0 komentar(a)
Sirija, Foto: Rojters
Sirija, Foto: Rojters
Ažurirano: 23.04.2011. 16:10h

Muftija, najviša vjerska vlast grada Dere na jugu Sirije gdje je marta počeo protest protiv režima, izjavio je danas televiziji Al-Džazira da je podnio ostavku.

Muftija Rizik Abdel-Rahim Abazid objavio je ostavku uživo na Al-Dzzaziri, rekavši da je "imperativ da vlasti odgovore na sve zahtjeve naroda".

Ranije danas, dvojica sirijskih nezavisnih poslanika - Naser Hariri i Halil Rifai, izjavila su na televiziji Al-Džazira da su podnijeli ostavke u znak protesta zbog krvavih obračuna sirijske vlasti sa antivladinim demonstrantima.

"Objavljujem ostavku na mjesto u Parlamentu", rekao je uživo Rifai, poslanik grada Dera, jednog od žarišta otpora režimu. On je ostavku objasnio svojom nemoći da "zaštiti narod koji ga je izabrao".

Ostavku je iz istog razloga objavio i Hariri, takođe iz Dere, javila je agencija AFP.

"Pozivam predsjednika (Bašara al-Asada) da interveniše (radi obustavljanja nasilja)", rekao je Hariri.

Sirija: Obama jednostrano protiv vlasti Sirije

Vlasti Sirije su danas izrazil žaljenje zbog "nedostatka objektivnosti" u izjavi predsjednika SAD Baraka Obame o stanju u Siriji gdje su u toku antivladine demonstracije bez presedana.

"Sirija žali zbog saopštenja američkog predsjednika o stanju u Siriji jer se ono ne zasniva na objektivnom prikazu činjenica", rekao je neidentifikovani sirijski zvaničnik za zvaničnu novinsku agenciju SANA.

"Sjedinjene Države najoštrije osuđuje pribjegavanje sirijske vlasti sili protiv demonstranata. Ta nečuvena primjena sile nad demonstrantima mora prestati odmah", rekao je Obama u saopštenju.

Više od 80 demonstranata je poginulo, a stotine su ranjene, uključujući djecu i starije, kada su snage reda u petak zapucale na masu, tvrde aktivisti.

Međunarodna zajednica, na čelu sa SAD i UN, oštro je osudila represiju režima sirijskog predsjednika Bašara el-Asada tokom jučerašnjih demonstracija.

Od Vašingtona do Brisela i UN, zvaničnici su izrazili osudu napada na antivladine demonstrante u nekoliko gradova Sirije.

Juče su održane najmasovnije demonstracije od 15. marta kada je počela pobuna protiv predsjednika Asada koji vlada od 2000. godine.

Bonus video: