Snage lojalne Gadafiju se povukle iz Misurate nakon 2 mjeseca opsade

Gradom je odjekivala i antiraketna odbrana, a poslije detonacija ubrzo su se čule i sirene kola hitne pomoći.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2011. 15:59h

Snage libijske vlade povukle su se u predgrađa Misurate pod jakom paljbom pobunjenika.Pobunjenici su proglasili pobjedu pošto su vlasti odlučile da povuku trupe lojalne vođi Moameru Gadafiju posle skoro dva mjeseca opsade tog grada.Opozicione snage u trećem po veličini libijskom gradu su se oduprle teškoj ariteljeriskoj paljbi vladinih snaga, a visoki libijski zvaničnik je juče rekao da će trupe biti povučena, dok će bojište i borbe s pobunjenicima biti prepuštene lokalnim plemenima.Pobunjenici u Misurati su osporili da Gadafi ima veliku podršku lokalnih plemena. "Sve ovo je samo kupovina vremena", rekao je jedan pobunjenik i dodao da očekuje nove napade.U Misurati, gradu s 300.000 žitelja, sada je mirno. Opozicine snage su zauzele nekoliko ključnih zgrada u kojima su bili vladini vojnici i snajperisti.Jedini sukob danas u Misurati dogodio se u istočnom predgrađu gdje je oko 150 vojnika lojalnih Gadafiju pokušalo da se povuče, rekao je jedan pobunjenik.Zamjenik libijskog ministra spoljnih poslova Haled Kaim rekao je da je odluka o prepuštanju bojišta plemenskim vođama ultimatum vojsci da se povuče ako ne može zauzeti Misuratu.Plemana će se boriti protiv pobunjenika ako se opozicione snage ne predaju, rekao je on kasno sinoć.

I "predator" u akciji

Dva projektila snaga NATO su pala u blizini jedne od rezidencija libijskog lidera Moamera Gadafija u centru Tripolija, a u okolini grada Adždabije NATO je uništeno dvadesetak vozila libijske vojske.

Libijske vlasti odvele su novinare na mjesto pada projektila u Tripoliju, gdje su dva kratera.

Ubrzo su se ispred rezidencije okupile Gadafijeve pristalice, noseći zastave i skandirajući svom vođi.

Iako libijske vlasti tvrde da je pogođeno mjesto bio parking, AP navodi da je oko kratera bilo nekoliko limenih zelenih kutija, što bi moglo da ukazuje da su tu bile i vojne jedinice.

NATO je sredinom marta pojačao vazdušne napade na Libiju, što se pravda rezolucijom UN kojom je predviđena zaštita civila.

U Vašingtonu je saopšteno da je Ratno vazduhoplovstvo SAD danas izvelo prvi napad bespilotnom letelicom tipa "predator" u Libiji.

Upotrebu tog preciznog oružja kojim se, pomoću ugrađene kamere i satelitskog navođenja, može daljinskim komandama upravljati i iz SAD, u četvrtak je odobrio predsjednik Barak Obama.

Nove eksplozije u Tripoliju, Mekejn pozvao svijet da prizna pobunjenike

Više eksplozija čulo se rano jutros u Tripoliju pošto su taj grad nadletjeli avioni NATO, dan poslije posjete američkog senatora Džona Mekejna Bengaziju, uporištulibijskih opozicionih snaga.Gradom je odjekivala i antiraketna odbrana, a poslije detonacija ubrzo su se čule i sirene kola hitne pomoći.Prijestonica je i sinoć bombardovana, a meta napada bio je lokalitet u blizini centra grada, ograđen visokim zidom i sa kontrolnim tornjevima, pod stalnim nadzorom vojske.Vlasti su, stranim novinarima koje su odveli na to mjesto, rekle da je bombardovan "parking". U tom napadu nije bilo žrtava.

Američki senator Mekejn juče je iz Benagzija pozvao svijet da prizna pobunjenike protiv libijskog režima i omogući im naoružavanje. On je zatražio od NATO snaga da pojačaju svoje napade.NATO je sinoć bombardovao i oblast Zenten, jugozapadno od Tripolija, gdje su sve češći sukobi snaga režima i pobunjenika, koji kontrolišu više mjesta u tom regionu.Libijska agencija Jana prenijela je da su u tom napadu dvije osobe poginule, a troje ih je ranjeno.Prema podacima humanitarnih organizacija, više od 550.000 ljudi napustilo je Libiju od izbijanja sukoba u toj zemlji.

Galerija

Bonus video: