Kamen koji je spasio japansko selo od cunamija

Ovaj 120 cm visok kamen možda ne privlači pažnju, ali mu se odaje zasluga za spašavanje japanskog sela Anejoši nakon udara cunamija
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2011. 10:08h

U njega je uklesana sljedeća poruka: "Nemojte graditi kuće ispod ove tačke, jer vam prijeti rizik od poplava uzrokovanih cunamijem." Seljani su poslušali drevno upozorenje i mala zajednica od samo 11 domaćinstava i 34 osobe preživjela je katastrofu.

Selo Anejoši nalazi se u planinama cunamijem pogođenog regiona. Samo 90 metara niz obronke na kojima se nalazi kamen, povučena je plava linija na cesti. Ona označava tačku gdje su vode cunamija dostigle svoj najviši nivo - skoro 39 metara. Prethodni rekord iznosio je 38 metara, takođe zabilježen u ovom regionu tokom cunamija 1896.

Japanska istorija cunamija dovela je do toga da kamenje upozorenja postane uobičajena pojava na obali, jer su prethodne generacije htjele da upozore buduće na opasnosti. Pojedini primjerci ovog kamenja stari su preko 600 godina. "Cunami kamenje je upozorenje koje se prenosi s generacije na generaciju i pomaže potomcima da izbjegnu stradanja kroz koja su prošle prethodne generacije", objašnjava Itoko Kitahara, stručnjak za prirodne katastrofe sa Univerziteta Ritsumeikan u Kjotu.

Nakon cunamija 1896., kada je poginulo 22,000 ljudi, populacija sela Anejoši povukla se u planine i tamo ostala. Poslije perioda stabilnosti polako su se počeli vraćati prema obali, no onda se 1933. dogodio novi cunami koji je preživjelo samo četvero seljana. Upravo je ta katastrofa dovela do podizanje kamena, koji je spasio populaciju od cunamija 1960. "Naši preci su upozali užase cunamija, zato su ostavili ovaj kamen kako bi nas upozorili", dodaje 64-godišnji Tamišige Kimura, inače predstavnik sela Anejoši.

Ipak, 11. marta 2011. zemljotres magnitude 9,0 pokosio je 29,000 ljudi. Bio je to najrazorniji zemljotres još od zemljotresa Jogan koji je pogodio Japan 869. Iako samo selo nije bilo oštećeno, jedna četvoročlana porodica iz sela je poginula. Mihoko Aneiši, i njeno troje djece poginuli su u automobilu dok su bili u susjednom gradu. Mnoga sela i gradovi zapravo ignorišu upozorenja na kamenjima, smatrajući ih praznovjerjem i ostacima prošlih vremena i grade kuće blizu obale. To se pokazalo kao fatalna greška.

Bonus video: