U "borbi slonova" će cio svijet biti na gubitku: Kina udara u srce američke ekonomije

Udruženje američkih proizvođača soje je izrazilo "ogromno nezadovoljstvo zbog eskalacije komercijalnog rata s najvećim kupcem američke soje" i pozvalo Bijelu kuću da "ponovo razmotri takse koje su dovele do uzvratnih mjera"
1 komentar(a)
SAD, Kina, Foto: Shutterstock
SAD, Kina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2018. 09:04h

Kineske mjere u sektorima aeronautike, soje i automobila pogađaju srce američke ekonomije, gdje su sve glasnije osude porasta napetosti koje utiču na američke potrošače i kompanije.

Kao odgovor na privremeni spisak kineskih proizvoda podložnih novim taksama koji je objavila američka vlada, Peking je napravio svoju listu američkih proizvoda u identičnoj vrijednosti od 50 milijardi dolara.

Kina ovog puta cilja ključne sektore ili proizvode, koji čine najveći dio 130,4 milijarde dolara vrijednog američkog izvoza u Kinu, a posebno soju, automobile i aeronautičke proizvode.

"Kineske uzvratne mjere će uticati na trgovinu, kompanije i potrošače", rekao je Geri Šapiro, predsjednik Udruženja potrošača u tehnološkom sektoru, dodavši da će u "borbi slonova" cio svijet biti na gubitku.

Udruženje američkih proizvođača soje je izrazilo "ogromno nezadovoljstvo zbog eskalacije komercijalnog rata s najvećim kupcem američke soje" i pozvalo Bijelu kuću da "ponovo razmotri takse koje su dovele do uzvratnih mjera".

Izvoz američke soje u Kinu je u 2017. iznosio više od 12 milijardi dolara. Kina kupuje 61 odsto ukupnog američkog izvoza soje i više od 30 odsto ukupne američke proizvodnje, navelo je to udruženje.

Američki ministar trgovine Vilbur Ros pokušao je da umanji uticaj kineskih uzvratnih mjera. "Stavimo to u perspektivu. Tih 50 milijardi (...) predstavljaju tri desetine procenta našeg BDP-a", rekao je Ros za CNBC.

On je ponovio i tvit predsjednika SAD Donalda Trampa u kom se navodi da je, imajući u vidu više od 500 milijardi dolara uvoza iz Kine, trgovinski rat s Kinom svakako odavno izgubljen.

Strah je opipljiv i u autoindustriji, gdje neki proizvođači nemaju fabrike u Kini.

"Podržavamo pozitivan trgovinski odnos SAD i Kine i pozivamo dvije zemlje da nastave da vode konstruktivni dijalog", saopšteno je iz Dženeral motorsa (General Motors, GM), s naglaskom na "međuzavisnost dva najveća svjetska tržišta automobila". GM je u februaru više automobila prodao u Kini nego u SAD.

Kinesko-američki ekonomski savjet je naveo da je izvoz u Kinu "ključan za rast američke ekonomije".

Veliki broj američkih država je od 2006. značajno pojačao svoj izvoz u Kinu zahvaljujući pomoći te organizacije koja okuplja firme koje imaju ekonomsku saradnju s Kinom.

Zbog novouvedenih mjera Vol strit je dan počeo padom, ali je na zatvaranju ipak bio u plusu, poslije uvjeravanja koje je izneo Trampov novi ekonomski savetnik Leri Kadlou.

"Razumijem brigu tržišta, ali nema potrebe za pretjeranim reakcijama. Mislim da nas na kraju procesa (...) čeka ćup zlata. A ako otvorimo ćup, naći ćemo veći ekonomski rast, veću trgovinsku razmjenu i rast plata na obe strane", rekao je Kadlou za Foks njuz.

Kadlou je u drugoj izjavi ocijenio da mogućnost da takse na kinesku robu na kraju ne budu uvedene kao rezultat pregovora "nije isključena".

Volju za dijalogom je izrazio i kineski ambasador u SAD Čui Tiankai.

"Za tango je potrebno dvoje. Vidjećemo šta će SAD uraditi", rekao je on.

Bonus video: