Ahmadinedžad sprema nasljednika

Esfandiar Rahim Mašaei, šef Ahmadinedžadovog kabineta, predstavlja se kao kandidat koji bi prije zastupao nacionalističku nego teokratsku priču iransku
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2011. 20:36h

Bliski saradnik Mahmuda Ahmadinedžada, koji zagovara kulturnu otvorenost i protivi se većem uplitanju sveštenstva u politiku, priprema se za mogućeg nasljednika iranskog predsjednika kada se ovaj kroz dvije godine povuče.

Esfandiar Rahim Mašaei, šef Ahmadinedžadovog kabineta, predstavlja se kao kandidat koji bi prije zastupao nacionalističku nego teokratsku priču iransku, prenio je „Gardijan“.

Mašei, čija je kćerka udata za Ahmadinedžadovog sina, postao je jedna od najkontroverznijih ličnosti u Iranu, izazvavši oštre kritike konzervativnbog establišmenta, uključujući i vrhovnog lidera ajatolaha Alija Hameneija.

Tvrdolinijaši bliski Hamneiju optužuju Mašaeija da ugrožava Islamsku revoluciju i principe islama usredsređujući se na persijsku istoriju.

Žene ne smiju ni da plešu

Mašaei je 2008. razbjesnio konzervativce kada je izjavio da su „Iranci prijatelji svim narodima na svijetu – čak i Izraelcima“.

Takođe su ga kritikovali jer je aplaudirao u Turskoj na jednoj svečanosti gdje je jedna žena izvodila tradicionalni ples. U Iranu ženama nije dozvoljeno da plešu.

Mašaei se nekada nalazio na čelu Organizacije za iransko kulturno nasljeđe.

On je 2009. imenovan za prvog potpredsjednika kada je na vlast došao Ahmadinedžad nakon spornih izbora koji su izazvali masovne proteste.

Međutim, bio je prinuđen da se povuče pošto je Hamenei intervenisao i u pismu predsjedniku saopštio da „primjerenost režima“ nalaže da Mašaei napusti tu funkciju.

Ahmadinedžad ga je onda imenovao za šefa svog kabineta, što su mnogi protumačili kao udarac Hameneiju i kao prvi signal razilaženja između predsjednika i vrhovnog lidera.

Kako je naveo „Gardijan“, u povjerljivoj američkoj diplomatskoj depeši koju je objavio Vikiliks navedeno je da je taj incident naglasio značaj Mašaeija u Ahmadinedžadovom timu.

„To što Ahmadinedžad tvrdoglavo štiti Mašaeija, pokazuje njegov značaj kao ključnog savjetnika sve izolovanijeg predsjednika; on se pojavljuje i kao portparol Ahmadinedžadove administracije. Aktuelni predsjednik je čak izjavio za štampu da bi rado bio potpredsjednik u Mašaeijevoj administraciji, podstakavši mnoge da spekulišu kako Ahmedinedžad želi da ga 2013. naslijedi Mašaei“, navodi se u depeši.

Prividna legitimnost izbora?

Neki analitičari smatraju da režim, koji je razbio opozicioni pokret zelenih i kome fali domaća opozicija, samo pokušava da napravi opoziciju kako bi stvorio privid legitimnosti sljedećih izbora.

Hušang Amirahmadi, predsjednik Američko-iranskog savjeta koji poznaje Mašaeija kazao je za „Gardijan“: “Reformistički pokret u Iranu nije uspio iz više razloga. Ja mislim da Mašaeiji postaje još jedna alternativa i da režim koristi ovu priliku da zagrije sljedeće izbore u Iranu. Mašaei kaže da su Irancu prvenstveno Iranci, a da Islam dolazi poslije”.

„On pokušava da oživi neku vrstu nacionalnog ponosa kod Iranaca, nešto što je bilo zanemarljivano ne samo od Islamske revolucije 1979, nego i tokom protekla dva vijeka.

Sveopšta opsesija islamom nakon revolucije učinila je da vlasti zanemare iransku istoriju, a Mašaei sada pokušava da promoviše ovu vrstu nacionalističke priče. Smatram da je i Ahmadinedžad lično naklonjen iranskoj istoriji i da pokušava da oživi drevnu iransku slavu i moć“.

Iranci su ponosni na svoju istoriju i još uvijek umnogome slave stare tradicije kao što je recimo persijska nova godina Novruz.

Konačna odluka za 6 mjeseci

Za Mašeija se takođe smatra da je odigrao ključnu ulogu u tome da Britanski muzej na neko vrijeme Iranu ustupi Kirov cilindar.

Ova rukotvorina se smatra prvim spomenikom o ljudskim pravima u istoriji.

Tokom šestomjesečne izložbe u Teheranu vidjeli su je milioni posjetilaca, iako su tvrdolinijaši i sveštenici uglavnom bojkotovali ovaj događaj.

Ova relikvija je vraćena Britaniji prošle nedjelje.

„Očito Mašaeijevi nacionalistički pogledi predstavljaju prijetnju sveštenicima koji se plaše da bi njihova moć mogla oslabiti ukoliko ljudi počnu da poštuju svoju preislamsku istoriju”, kazao je Amirahmadi.

Mašaei nije odbacio mogućnost da se kandiduje na predsjedničkim izborima 2013, rekavši nedavno novinarima da će definitivnu odluku donijeti šest mjeseci prije izbora.

„Kajhan“, list naklonjen Hameneiju, predvidio je da će iranski moćni Savjet čuvara Islamske revolucije blokirati eventualnju kandidaturu Mašaeija. Savjet čuvara daje mišljenje o svim kandidatima prije izbora u Iranu.

Smatra se da je Mašaei, koji sljedećeg mjeseca pokreće svoj list, pokušao da izdejstvuje oslobađanje troje Amerikanaca uhapšenih u Iranu, što je za rezultat imalo oslobađanje Sare Šourd. Njeni prijatelji Šon Bauer i Džoš Fatal su zadržani u Teheranu nakon što su, kako se vjeruje, tvrdolinijaši spriječili njihovo oslobađanje.

Bonus video: