Saudijska Arabija sprema priznanje: Ubili novinara tokom "ispitivanja"?

Kašogi, kolumnista Vašington posta, nestao je kada je 2. oktobra došao u saudijski konzulat u Istanbulu po dokumenta koja su mu potrebna za ženidbu
79 pregleda 0 komentar(a)
Džamal Kašogi, Foto: Reuters
Džamal Kašogi, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.10.2018. 08:27h

Saudijska Arabija priprema izvještaj u kojem će priznati da je nestali saudijski novinar Džamal Kašogi greškom ubijen tokom ispitivanja u konzulatu te zemlje u Istanbulu, objavio je CNN, pozivajući se na dva izvora.

Kako navodi CNN, u izvještaju se navodi da je Kašogijeva smrt rezultat "ispitivanja koje je krenulo naopako", a čiji je cilj trebalo da bude njegova otmica iz Turske.

Prema jednom izvoru, u izvJeštaju će biti zaključeno da je operacija izvedena bez zvanične dozvole i da će umJešani snositi odgovornost.

Međutim, jedan od izvora je naveo da je izvještaj još u pripremi i da bi moglo da dođe do promjene.

Kašogi, kolumnista Vašington posta, nestao je kada je 2. oktobra došao u saudijski konzulat u Istanbulu po dokumenta koja su mu potrebna za ženidbu.

Turske vlasti su optužile Rijad da je Kašogi ubijen i isječen na komade u konzulatu, što su saudijski zvaničnici negirali.

Kašogi (59) je od prošle godine živio u SAD, gdje se sklonio iz straha da ne bude uhapšen, a za Vašington post je naširoko pisao o Saudijskoj Arabiji. Kritikovao je njenu vojnu intervenciju u Jemenu, nedavni diplomatski spor s Kanadom i hapšenja aktivista za prava žena.

Bonus video: