GREŠKA KONTROLORA?

Pokrenuta istraga o incidentu leta Mišel Obame

Američka federalna agencija za avijaciju (FAA) saopštila je ranije da letilica u kojoj je bila prva dama ni u jednom trenutku nije bila u bilo kakvoj opasnosti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2011. 19:54h

Američka agencija za bezbjednost saobraćaja otvorila je zvaničnu istragu o incidentu prilikom slijetanja aviona u kome se nalazila predsjednikova supruga Mišel Obama.

Pilot aviona morao je u ponedjeljak da prekine započeti manevar slijetanja na aerodrom vazduhoplovne baze "Endruz" kod Vašingtona, jer se na pisti nalazio vojni transportni avion. Američka federalna agencija za avijaciju (FAA) saopštila je ranije da letilica u kojoj je bila prva dama ni u jednom trenutku nije bila u bilo kakvoj opasnosti. U istom avionu nalazila se i supruga potpredsednika SAD Džil Bajden.

FAA ima striktne standarde o dozvoljenoj razdaljini između aviona. Kada su praćenje leta Mišel Obame od kontrolora letenja u radarskom centru u Vorintonu preuzeli oni u tornju baze "Endrjuz", ustanovljeno je da su dvije letilice međusobno udaljene 3 milje, umesto dozvoljenih 5.

Pilotu je tada naloženo da napravi niz manevara kako bi se ta udaljenost povećala. Pošto su kontrolori u bazi ustanovili da vojni teretni avion neće imati dovoljno vremena da se skloni sa piste, rekli su pilotu da kruži neko vrijeme iznad aerodroma.

Očekuje se da će istraga biti završena sljedeće nedjelje.

Prošle godine u SAD je zabilježeno 1.869 grešaka kontrolora letjenja, što je čak 51 odsto više nego prethodne.

Preporučujemo za Vas