Ispovijest dječaka (14) koji je izveo samoubilački napad

Priznaje da je napravio veliku grešku i moli za oproštaj zbog njegove smrtonosne misije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2011. 10:45h

Pakistanski dječak je ispričao kako mu je "ispran mozak" od strane Talibana koji su mu obećali da će da ode u raj ako postane bombaš samoubica.

Umar Fidai i još jedan dječak učestvovali su u napadu na pakistansko svetilište. Napad se dogodio ranije ovog mjeseca, mnogo ljudi je ubijeno i povrijeđeno.

Fidai je preživio zato što njegova bomba nije uspješno eksplodirala. Ostao je bez ruke. Mogao bi da umre od posljedica povreda. Trenutno živi u starateljskoj porodici.

Priznaje da je napravio veliku grešku i moli za oproštaj zbog njegove smrtonosne misije, zbog koje ga se porodica odrekla.

Umjesto u Avganistan, poslali na ga na drugi kraj Pakistana

On je za BBC ispričao kako je sa Talibanima trenirao pet mjeseci, učio kako da puca, koristi granate i na kraju, kako da postane bombaš samoubica.

Rečeno mu je da će da ide u Avganistan da bi ubio "nevjernike", a onda je zajedno sa još jednim dječakom poslat u drugi dio Pakistana, gdje mu je naređeno da digne svetilište u vazduh.

"Bilo nam je rečeno da ako bombe iz kaiševa ne funkcionišu, treba da se ubijemo granatom"

Umar je novinaru BBC-a rekao: "Plan je bio da se Ismail raznese u blizini svetilišta, a da ja sačekam i da se raznesem blizu ambulantnih kola kad stignu."

Rekao je da nije imao sumnje povodom samoubistva: "Sve o čemu sam razmišljao bila je namjera da se raznesem u blizini što je više moguće ljudi. Kad sam odlučio da je pravi trenutak, bio je to trenutak sreće za mene. Mislio sam da će da bude malo bola, ali nakon toga ću da budem u raju."

Kad je bomba omanula, Umar je nastavio da pokušava i posegao za granatom iz svog džepa.

"Moje srce mi je reklo da idem i treniram sa njima"

"Bilo nam je rečeno da ako bombe iz kaiševa ne funkcionišu, treba da se ubijemo granatom. Trojica policajaca su stajala blizu mene i pomislio sam da ako ubijem i njih ipak ću da odem u raj."

Kad je pokušao da izvuče osigurač policajac ga je pogodio u ruku. Kad su doktori i policajci pokušali da mu pomogonu, shvatio je da je napravio užasnu grešku.

"Učenje je otrovno, ubijanje je raj"

Umara su obučavali Talibani koji traže dječake u školama. Govore djeci da je učenje "otrovno" i da će ubijanje "nevjernika" da bude staza do raja.

"Talbani su se molili i čitali Kuran, pa sam pomislio da su dobri ljudi. Moje srce mi je reklo da idem i treniram sa njima", rekao je dječak.

On sad priznaje da je učinio "veoma lošu stvar" i shvata da bombaši samoubice nisu dio Islama. Dječak se nije čuo sa porodicom od kad je preživio napad.

On je i dalje u teškom stanju i zabrinut je da bi Talibani mogli da dođu i da ga ubiju jer nije nije uspio da obavi misiju.

Bonus video: