LJEKOVITI KAMPOVI

Malezija: Vlast pokušava da spriječi homoseksualnost kod mladih Muslimana

Neki feminizirani dječaci završe kao transvestiti ili homoseksualci, ali želimo da uradimo najbolje kako bi to ograničili
84 pregleda 0 komentar(a)
LGBT, Foto: Www.shutterstock.com
LGBT, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 19.04.2011. 21:14h

Vlasti u Maleziji poslale su 66 Muslimana, za koje nastavnici u školi tvrde da su isfeminizirani, na četvorodnevni kamp o muževnom ponašanju, kako bi ih obeshrabrili da postanu homoseksualci, otkrio je vladin zvaničnik.

Borci za zaštitu prava homoseksualaca otvoreno su osudili program kao simptom rasprostranjene homofobije u većinski muslimanskoj zemlji u kojoj su homoseksualni odnosi zabranjeni.

Za takozvani „kurs samo-razvoja“ prijavljeni su učenici starosti od 13 do 17 godina, nakon što su ih nastavnici okarakterisali kao učenike koji imaju neke isfeminizarane pokrete, kazao je Razali Duad, predstavnik ministarstva obrazovanja.

Učenici će pohađati časove vjeronauke i motivacije, i posjetiti terapeuta, dodao je Razali, ali nije želio da otkrije više informacija.

Cilj kampa je da učenike „vrati na pravi put u životu, prije nego što stignu do tačku bez povratka“, kazao je Razali sa „Asošiejted pres“.

„Takvo isfeminizirano ponašanje je neprirodno i uticaće na njihove studije i njihovu budućnost“.

To je prvi program ove vrste u Terenganu, konzervativnoj državi. Terenganske vlasti su, tokom godina, organizovale programe koji su imali za cilj promovisanje muslimanske etike, poput besplatnih medenih mjeseci kako bi spasili brakove oni koji razmišljaju o razvodu.

Razali je negirao da su dječaci bili primorani da prisustvuju kampu, nego da su jednostavno „pozvani“ da to urade. Poslije kampa, profesori i roditelji bi trebalo da nadgledaju njihov napredak i nastave sa savjetovanjem.

„To nije jednodnevni lijek“, rekao je.

„Ne možemo natjerati dječake da se promijene, ali želimo da oni znaju koje su njihove šanse u životu. Neki feminizirani dječaci završe kao transvestiti ili homoseksualci, ali želimo da uradimo najbolje kako bi to ograničili“.

Tamošnji homoseksualci se suočavaju sa diskriminacijom od strane vlade i njene politike. Na primjer, postoje zakoni kojima se predviđaju zatvorske kazne za nošenje odjeće suprotnog pola u javnosti.