Gadafijeve snaga ponovo napadaju Misratu i Adždabiju

Organizacija "Hjuman rajst voč" je optužila Gadafijev režim da koristi kasetne bombe u Misrati, ali libijska vlada i vojska demantuju te optužbe
0 komentar(a)
Salah Omar Abdulah, Foto: Rojters
Salah Omar Abdulah, Foto: Rojters
Ažurirano: 17.04.2011. 11:45h

Snage lojalne libijskom vođi Moameru Gadafiju bombardovale su grad Adždabija, na istoku Libije, koji posljednjih sedmica predstavlja poprište glavnog sukoba.Bombardovanje Adždabije, po ocijeni agencije Asšsiejted pres (AP), predstavlja korak nazad za libijske pobunjenike koji su se prethodnog dana sukobili sa Gadafijevim snagama u okolini grada Brega, oko 160 kilometara zapadno.Kako navodi AP, više desetina vozila, među kojima je bilo kamiona pobunjenika sa teškim mitraljezima, primjećena su kako napuštaju Adždabiju idući ka sjeveru, ka Bengaziju uporištu pobunjenika.Gadafijeve snage su u martu Adzzdabiju okružile tenkovima, oklopnim vozilima i teškom artiljerijom, ali su vazdušni udari NATO-a prorijedili opsadu i omogućili pobunjenicima da ponovo zauzmu u grad i krenu ka zapadu Libije.

Granate ubile 6 ljudi u Misratu

Snage libijskog lidera Moamera Gadafija granatirale su zapadni grad Misratu i ubile najmanje šest, a ranile 47 ljudi, rekao je arapskoj televiziji Al Džazira portparol pobunjenika Abdel Baset Mezerik.

Misrata je jedino pobunjeničko uporište na zapadu Libije koje Gadafijeve snage nedjeljama drže pod opsadom, u toku koje su, kako navodi Rojters, poginule stotine civila.

Gadafijeve snage su i juče zasule projektilima Misratu, a agencije navode da je u tridesetominutnoj vatri ubijeno 30 civila i teško oštećna fabrika mliječnih proizvoda.

Snage libijskog lidera su su danas, takođe, upotrijebile tešku artiljeriju protiv pobunjenika u blizini Adždabije na istoku Libije, u nastojanju da dođu do Brege, grada koji je od strateške važnosti zbog nafte.

Broj žrtava tog napada nije poznat, ali u borbama zapadno od Adždabije juče je poginulo najmanje osam i ranjeno 27 ljudi. Najnoviji napadi ukazuju da su se Gadafijeve snage još više približile Adždabiji i stigle na manje od 20 kilometara od grada, javila je agencija Frans pres.

Organizacija "Hjuman rajst voč" je optužila Gadafijev režim da koristi kasetne bombe u Misrati, ali je libijski general Salah Omar Abdulah demantovao te optužbe.

Stanovnici Misrate, koju Gadafijeve snage opsjedaju nedjeljama, sve su očajniji, a neki kritikuju NATO zbog toga što nije vazdušnim udarima razbio opsadu.

"Civili do sada nisu zaštićeni", rekao je agenciji AP jedan ljekar, navodeći da vazdušni udari NATO-a nisu dovoljni, jer civili svakodnevno ginu.

Funkcioneri NATO-a kažu da je teško gađati Gadafijeve snage u urbanim djelovima.

Bonus video: