Iz Nigate stiže nova nuklearna prijetnja?

"Voljeli bi da vidimo ljude koji su evakuisanui kako se vraćaju kući, što prije je moguće"
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2011. 07:47h

Zemljotres, jačine 4,8 stepeni Rihterove skale, pogodio je japansku prefekturu Nigata, dok je, istovremeno, gust dim primećen kako izlazi iz nuklearne centrale u istoj prefekturi.

Poslije novog potresa, nisu objavljene informacije o eventualnim žrtvama ili šteti, niti je izdato upozorenje na cunami.

Centar potresa bio je u prefekturi Nigata, na dubini od oko 30 kilometara, saopštila je japanska Meteorološka agencija.

U međuvremenu, iz kontrolne stanice nuklearne centrale u istoj prefekturi, počeo je da kulja dim, objavila je agencija Kjodo.

Do incidenta je došlo tokom provjere sistema za pročišćavanje vode u nuklearnom kompleksu Kašivazaki-Kariva, saopštila je Tokijska energetska kompanija (Tepko), a prenosi AFP.

Iznesen plan za okončanje krize u nuklearki Fukušima

Kompanija Tokio Elektrik Pauer (TEPCO) koja upravlja nuklearnom elektranom Fukušima koja je oštećena u zemljotresu i cunamiju 11. marta i iz koje curi radijacija saopštila je plan kako će u narednih šest do devet mjeseci privesti krizu kraju.

Direktor TEPCO-a, Cunehiša Kacumata je rekao da je kompanija ima plan da u nekoliko faza uspješno okonča krizu i dozvoli evakuisanim građanima oko postrojenja Fukušima da se vrate kućama.

"Iskreno se izvinjavamo zbog problema koje smo izazvali", rekao je Kacumata i dodao

Potpredsjednik TEPCO-a, Sake Muto rekao je da je dio plana i da se pokrije zgrada sa reaktorima kao i da se u saradnji sa državom dekontaminira područje zahvaćeno radijacijom

Nezadovoljstvo kompanijom TEPCO je raslo kako se nuklearna kriza produbljivala poslije oštećenja sistema za hlađenje reaktora u postrojenju, zemljotresom i cunamijem.

U prva tri mjeseca, plan kompanije je da polako smanjuje nivo radijacije koja curi iz postrojenja rekao je Kacumata. Od trećeg do šestog mjeseca prema njegovim riječima trebalo bi da se uspostavi kontrola nad radioaktivnim materijalima.

"Voljeli bi da vidimo ljude koji su evakuisanui kako se vraćaju kući, što prije je moguće".

Za sada, kompanija je skoncentrisana na hlađenju reaktora i bazena sa potrošenim gorivom kao i dekontaminacijom vode koja je zahvaćena radijacijom koje ima i u atmosferi i u zemlji, rekao je on.

Potpredsjednik TEPCO-a, Sake Muto rekao je da je dio plana i da se pokrije zgrada sa reaktorima kao i da se u saradnji sa državom dekontaminira područje zahvaćeno radijacijom.

Bonus video: