BEZ NOVIH FIDELA

Kastro predložio ograničenje mandata funkcionera na Kubi

Predlog koji je iznesen na ključnom sastanku Komunističke partije učiniće gotovo nemogućim ponavljanje dinastije Kastro kaoja je upravljalo Kubom od revolucije 1959
0 komentar(a)
Raul Kastro, Foto: Rojters
Raul Kastro, Foto: Rojters
Ažurirano: 26.02.2019. 19:17h

Prvi put od kada je njegov brat došao na vlast prije pola vijeka, Raul Kastro je na Kongresu Komunističke stranke predložio ograničenja mandata za lidere Kube, priznajući da su neke greške ostavile zemlju bez nasljednika i obećavajući da će podmladiti političku strukturu.

Predlog o ograničenom mandatu koji je iznesen na ključnom sastanku Komunističke partije učiniće gotovo nemogućim ponavljanje dinastije Kastro kaoja je upravljalo Kubom od revolucije 1959.

Ipak, on neće mnogo uticati na budućnost samog 78-godišnjeg Raula Kastra koji je preuzeo upravljanje zemlje od svog brata Fidela 2008. godine koji neće biti ničim ograničen u svom mandatu najmanje do 2018. u zavisnosti od konkretnog teksta budućeg zakona.

Kastro je obećao da će pokrenuti "sistematsko podmlađivanje", vlade. On je rekao da političari i drugi važni zvaničnici treba da budu ograničeni na dva mandata od pet godina uključujući i trenutnog predsjednika Državnog savjeta i njegove ministre, rekao je Kastro misleći na sebe i svoju vladu.

Raul Kastro je najavio i mogućnost ukidanja bonova za snabdijevanje koji su proteklih decenija doprinosili obezbjeđivanju garantovanog sledovanja za stanovništvo, a sada predstavljaju veliko ekonomsko breme za državu

Ipak, on je povukao liniju koju reforme ne treba da pređu, govoreći partijskim kolegama da je odbio mnoge predloge i sugestije koji su tražili koncentraciju vlasništva u privatnim rukama.

Kastro je rekao i da je njegova zemlja često ignorisala probleme i naglasio da je sada jasan plan Kube da preživi.

"Nijedna zemlja ili narod ne treba da troše više nego što imaju", rekao je Kastro.

"Dva puta dva je uvijek četiri, nikad pet, još manje šest ili sedam kao što smo se mi jedno vrijeme pretvarali".

Raul Kastro je najavio i mogućnost ukidanja bonova za snabdijevanje koji su proteklih decenija doprinosili obezbjeđivanju garantovanog sledovanja za stanovništvo, a sada predstavljaju veliko ekonomsko breme za državu.

Delegati na Kongresu na kome je Kastro i govorio sada će se podijeliti u komitete i sastajati iza zatvorenih vrata do ponedeljka prije nego što se Kongres zatvori u utorak, vjerovatno još jednim Kastrovim govorom.