DISKRETNA POTRAGA

SAD traže državu u Africi koja će pružiti utočište Gadafiju

Napore komplikuje mogućnost da Međunarodni krivični tribunal u Hagu podigne optužnicu protiv Gadafija, zbog umiješanosti u eksploziju PanAmovog aviona iznad Škotske 1988. godine.
0 komentar(a)
Gadafi, Foto: Foreignpolicy
Gadafi, Foto: Foreignpolicy
Ažurirano: 17.04.2011. 08:32h

Američka administracija počela je da traži državu, najvjerovatnije u Africi, koja bi bila voljna da libijskom lideru Moameru Gadafiju pruži utočište po uklanjanju s vlasti, iako se još nijedan opozicioni lider nije nametnuo kao njegov uvjerljii nasljednik, piše Njujork tajms.

Intenzivnu potragu za državom koja će prihvatiti Gadafija, SAD i njihovi saveznici vode diskretno, iako je libijski lider posljednjih dana pokazao prkos, izjavljujući da nema namjeru da popusti zahtjevima da ode s vlasti.

Njihove napore komplikuje i mogućnost da Međunarodni krivični tribunal u Hagu podigne optužnicu protiv Gadafija, zbog umiješanosti u eksploziju PanAmovog aviona iznad Škotske 1988. godine, kao i zbog zločina u Libiji.

Jedna mogućnost, koju su Njujork tajmsu potvrdila tri zvaničnika administracije u Vašingtonu, jeste da mu utočište bude država koja nije potpisnik ugovora o osnivanju tog tribunala, pa nije ni u obavezi da izruči osumnjičene.

Njujorški dnevnik ocijenjuje da bi to moglo da objasni kako Bijela kuća namjerava da ostvari najavu predsjednika Baraka Obame da Gadafi mora da ode, uz riješenost da američke trupe ne stupe na libijsko tle.

Naučili smo neke lekcije iz Iraka, a jedna od najvećih je da su Libijci odgovorni za promjenu režima, a ne mi, izjavio je jedan visoki zvaničnik administracije. Ono što mi nastojimo je, naveo je on, da nađemo miran način da se organizuje odlazak, ako se pojavi mogućnost.

Oko polovine država Afrike nije potpisalo ili ratifikovalo Rimski statut, kojim je osnovan Međunarodni krivični tribunal.

Ko će ga naslijediti?

Američki zvaničnici priznaju da se pobunjenici još nisu dogovorili ko bi mogao da nasledi Gadafija, a neki strahuju da bi mogao izbiti rat među plemenima ako se ne pojavi neka ličnost koja bi mogla da ih okupi.

Početkom aprila, američki izaslanik Kris Stivens poslat je u Bengazi da sazna više od pobunjeničkom Prelaznom nacionalnom savjetu.

Njujork tajms piše da je možda najistaknutiji član buduće libijske vlasti Mahmud Džibril, stručnjak za planiranje, koji je napustio Gadafijevu vladu.

On se do sada dvaput sastao sa američkim državnim sekretarom Hilari Klinton i za njega američki diplomati kažu da je uglađena i iskusna javna ličnost. Takođe je razgovarao sa nekoliko NATO, arapskih i afričkih ministara, okupljenih u Dohi.

Drugi vodeći član Prelaznog nacionalnog savjeta je Ali Tarhuni, koji je tu imenovan za ministra finansija. Tarhuni predaje ekonomiju u SAD i u februaru se vratio u Libiju, posle 35 godina izgnanstva, da bi pomogao opoziciji na planu ekonomije.

Preporučujemo za Vas