Gadafi granatira Misratu, pobunjenici napreduju ka Bregi

Gadafijeve snage već nekoliko nedelja drže grad pod opsadom, a vjeruje se da je u napadima do sada poginulo više od stotinu ljudi.
0 komentar(a)
Libija, Foto: Rojters
Libija, Foto: Rojters
Ažurirano: 16.04.2011. 16:55h

Snage lojalne libijskom lideru Moameru el Gadafiju ispalile su danas najmanje 100 raketa na Misratu, tvrde predstavnici pobunjenika.

"Ispalili su rakete na industrijsko područje tokom jutra, najmanje stotinu njih je ispaljeno. Nema izvještaja o žrtvama", kazao je portparol pobunjenika Abdelbaset Abu Mzeriek britanskoj agenciji Rojters.

Misrata je jedino veće uporište pobunjenika na zapadu Libije. Gadafijeve snage već nekoliko nedelja drže grad pod opsadom, a vjeruje se da je u napadima do sada poginulo više od stotinu ljudi.

Više od 100 projektila ispaljeno je i juče, a pobunjenici su saopštili da su vladine snage uspjele da dođu do gradskog centra.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" u međuvremenu je saopštila da ima dokaze da su Gadafijeve snage bacale ubojite kasetne bombe u stambeno područje Misrate.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim odbacio je optužbe, rekavši da želi da vidi dokaze za te navode.

Pukovnik Hamid Hasi, koji se bori na strani libijskih pobunjenika, izjavio je da se njegove snage približavaju strateški važnom gradu Brega, pošto su ih odatle prethodno potisle Gadafijeve snage.

On je kazao da su za prodor pobunjenika zaslužni NATO udari, koji su oslabili libijsku vojsku, prenijela je američka agencija AP.

Bonus video: