Vašington post: NATO ostaje bez oružja u Libiji

Trenutno svega šest od 28 zemalja NATO sprovodi vazdušne udare u Libiji, dok Francuska i Velika Britanija učestvuju u polovini njih.
0 komentar(a)
Libija, Foto: Beta/AP
Libija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.04.2011. 11:46h

NATO ostaje bez "pametnih" bombi i drugih vrsta naoružanja u Libiji, gdje izvodi operaciju protiv tamošnjeg lidera Muamera el Gadafija, piše "Vašington post".

Navodeći izjave izvora iz NATO-a i Sjedinjenih Američkih Država, uticajni američki list piše da nedostatak municije pokazuje da su Velika Britanija, Francuska i druge evropske zemlje ograničene čak i pri izvođenju relativno male vojnu akcije.

Nedostatak naoružanja, zajedno za ograničenim brojem letjelica koje im stoje na raspolaganju, pojačao je zabrinutost pojedinih zvaničnika, koji se pitaju da li SAD mogu da nastave da izbegavaju vraćanje vazdušnim udarima, navedeno je u izvještaju.

Za sada, komandant NATO snaga (general Šarl Bušar) nije pozvao Amerikance da se vrate udarima, ali nekoliko američkih zvaničnika, kako piše "Vašington post", predviđaju da će biti pozvani natrag u operaciju.

Trenutno svega šest od 28 zemalja NATO sprovodi vazdušne udare u Libiji, dok Francuska i Velika Britanija učestvuju u polovini njih.

Polovinu sprovode Belgija, Danska, Norveška i Kanada, prenio je Frans pres.

Front se pomjera zapadno od Adždabije

Eksplozije odzvanjaju zapadno od strateškog grada Adždabije, na istoku Libije gdje pobunjenici napreduju, koristeći vazdušne udare NATO, na snage Moamera Gadafija, javlja Frans pres.Pobunjenici su potvrdili da kontrolišu zonu od nekoliko kilometara od Adždabije putem prema važnoj naftnoj luci Bregi 80 kilometara na zapad.Avioni NATO intenzivirali su svoje operacije u tom regionu posljednjih tri dana.Prema pobunjenicima ti vazdušni napadi čiste teren i omogućuju im da nastave napredovanje prema Bregi.Neki izvori tvrde da su snage pobunjenika već na periferiji Brege.Iz medicinskih izvora u Adždabiji, potvrđeno je da je jedna osoba poginula a da je sedam ranjeno u toku sukoba u petak. Ipak, nije navedeno da li se radi o civilima i li borcima.Žestoke borbe pobunjenika i lojalista oko Adždabije koja se nalazi na strateški važnoj raskrsnici 160 kilometara južno od Bengazija glavnog uporišta pobunjenika, trajale su nekoliko dana.Pobunjenici su povratili grad u ponedjeljak poslije teških borbi preko vikenda u kojima je poginulo najmanje 50 ljudi.Dok su borbe trajale NATO je izvodio vazdušne napade kao podršku pobunjenicima, ocjenjuje AFP.

Bonus video: