FBI zatvorio tri najveće internet poker stranice

Jedanaest osoba, uključujući i vlasnike Full Tilt Poker, Absolute Poker i PokerStars, optuženo je za pranje novca i prevare.
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2011. 08:28h

FBI je zatvorio tri internet poker stranice, koje su spadale među najveće u svijetu, čime je zaprijećeno gašenju industrije kockanja na globalnoj mreži.

Jedanaest osoba, uključujući i vlasnike Full Tilt Poker, Absolute Poker i PokerStars, optuženo je za pranje novca i prevare. Američki kongres je 2006. donio zakon kojim se zabranjuje on-line kockanje, ali je većina od vodećih internet lokacija pronašla načine kako da obiđe zakon i koristi usluge stranih banaka.

U FBI navode da su optuženi znali da je poslovanje sa američkim klijentima i bankama nezakonito. Lagali su, navode u FBI, banke o pravoj prirodi svog poslovanja.

U optužnici se navodi kako su kompanije, osnovane da prikriju pravu prirodu posla on-line kockarnica, primale novac na račun nepostojećih web stranica na kojima su navodno prodavani nakit i golf loptice.

Najnoviji događaji mogli bi dovesti do kraja internet industrije kockanja, koja cvjeta u posljednjih 10 godina. Procjenjuje se da oko 15 miliona Amerikanaca kocka na internetu.

Troje od 11 uhapšenih, lišeni su slobode u Las Vegasu i Juti. Policija traga za ostalima, za koje se pretpostavlja da su u inostranstvu.

Prema optužnici, oni se terete za pranje 3 milijarde američkih dolara, koje će, ako budu osuđeni, morati da isplate. Osim toga, biće suspendovano 76 njihovih računa otvorenih u 14 zemalja. Oduzeto im je i pet internet domena po kojima su lokacije bile poznate igračima.

Na zabranjenim domenima stoji poruka o zatvaranju web poker lokacija

Američke vlasti traže pomoć Interpola kako bi uhvatili osam ljudi koji su trenutno u inostranstvu. Tri optužena su Kanađani. Jedan od njih, Isai Šeinberg (64), osnivač PokerStar, ima državljanstvo i Kanade i Izraela. Ostali su američki državljani i većina živi van SAD, u Irskoj i na Kostariki.

Ako budu osuđeni, optuženima prijeti kazna zatvora do 5 godina, zbog organizovanja ilegalnog interent kockanja, 20 godina za pranje novca i 30 godina za prevare banaka.

Američki zakon zabranjuje američkim finansijskim institucijama da prihvataju uplate za on-line kockanje putem kreditnih kartica, te uopšte sistema elektronskog plaćanja.

Bonus video: