Italija bi da naoružava pobunjenike, Belgija se protivi

Rezolucija 1973 UN "ne zabranjuje obezbjeđivanje oružja pobunjenicima" rekao je Mauricio Masari.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2011. 12:34h

Italija je uoči danassnjeg sastanka Kontakt grupe za Libiju u Dohi navela kao mogućnost naoružavanje libijskih pobunjenika, dok Belgija navodi da se o tome ne razgovara.

Šef njemaćke diplomatije Gido Vestervele je uoči sastanka u Dohi rekao da njegova zemlja "ne vidi vojno rješenje u Libiji" i ponovio spremnost Njemačke da "podrži humanitarnu akciju" namjenjenu libijskom narodu.Prema riječima portparola italijanskog ministarstva spoljnih poslova Mauricija Masarija, Rim se zalaže za naoružavanje libijskih pobunjenika i da će se o tome razgovarati u Dohi."Moramo da obezbjedimo sva moguća sredstva za njihovu odbranu", rekao je Masari i istakao da Rezolucija 1973 UN "ne zabranjuje obezbjeđivanje oružja pobunjenicima".Masari je dodao da je "pitanje obezbjeđivanja oružja pobunjenicima savim jasno predmet razgovora" u Dohi, ali je i naznačio da odluka o tome neće biti donijeta na današnjem sastanku Kontakt grupe za Libiju.Šef belgijske diplomatije Stiven Vanakere koji predstavlja svoju zemlju i Holandiju na sastanku u Dohi, usprotivio se naoružavanju libijskih pobunjenika."Rezolucije UN predvidjaju zaštitu civila, ne njihovo naoružavanje", kazao je Vanakere.

Pobunjenici traže da se SAD vrati u operaciju

Portparol libijskih pobunjenika Mahmud šamam pozvao je danas američku vojsku da ponovo poduzme aktivniju ulogu u vazdušnim operacijama NATO u Libiji ili da rizikujenove civilne žrtve u borbama između pobunjenika i vladinih trupa.Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun i izaslanici zapadnih i arapskih zemalja sastali su se danas u Kataru sa pobunjenicima kako bi iznašli način da riješe krizu u Libiji, a poziv Mahmuda Šamama kao da tom sastanku zadaje ton hitnosti.Šamam je međutim rekao da borci protiv vlasti libijskog vođe Moamera el Gadafija neće odustati od uslovljavanja svakog mirovnog predloga - obaveznim odlaskom iz zemlje kako Gadafija tako i njegovih najbližih saradnika.Ovakvim pobunjeničkim uslovom praktično je "ubijen" predlog za prekid vatre koji je ove nedjelje iznijela Afrička unija.Šamam je takođe pozvao NATO da pojača bombardovanje Gadafijevih trupa kako bi se zaštitili civili, a i pozvao je SAD da se vrate aktivnijoj ulozi u NATO operacijama nad Libijom.SAD su se prošle sedmice povukle iz tih operacija, a komandu nad njima je preuzeo NATO."Kada su Amerikanci bili u ovoj misiji, ona je bila veoma aktivna i bila je okrenutija zaštiti civila", rekao je Šamam i ocjenio da je NATO "veoma spor u odgovoru na napade (Gadafijevih snaga) na civile".

Hejg: Intervencija će rezultirati odlaskom Gadafija

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg (William Hague) izjavio je danas u Kataru da će se vojna intervencija u Libiji završiti odlaskom sa vlasti Moamera el Gadafija, ali nije mogao da predvidi kada će se to desiti.

Hejg boravi u Kataru povodom sastanka Kontakt grupe za Libiju, a u izjavio za Bi-Bi-Si (BBC) je izrazio uvjerenje da libijska opozicija "postojano postaje sve organizovanija".

Premda je izjavio da ne može predvidjeti kada će se intervencija u Libiji završiti, Hejg je dodao: "Završiće se u nekom trenutku, s odlaskom Gadafija; sa političkim procesom koji je inkluzivniji".

"Nemojte potcjenjivati šta je ovdje (u Libiji) postignuto", rekao je Hejg. "Sa vazdušnim udarima koje smo poduzeli, spasene su na hiljade života"

Musa Kusa na sastanku Kontakt grupe

Libijski pobunjenici će danas u Dohi pozvati na snažniji međunarodni pritisak na režim Moamera Gadafija, a na sastanku Kontakt grupe za Libiju, očekuje se učešće bivšeg ministra spoljnih poslova te zemlje Muse Kuse.

Kusa je nedavno u Londonu objavio ostavku na dužnost ministra spoljnih poslova Libije, a ovo će biti njegovo prvo učešće na skupu na visokom nivou.

Zasjedanje Kontakt grupe u Kataru dolazi posle poziva francuskog predsjednika Nikole Sarkozija upućenih NATO-u da se pojačaju napadi na snage lojalne Gadafiju.

Očekuje se da će zasjedanju prisustvovati predstavnici zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza i nekih arapskih zemalja.

Katar je jedna od nekolicine arapskih zemalja koje učestvuju u vojnoj operaciji u Libiji, a libijski pobunjenici su takođe uz pomoć Katara počeli da prodaju naftu.

Galerija

Bonus video: