Pobunjenici: Gadafijeve snage ubile 10.000 ljudi

Libijski pobunjenici poslali su zahjtev za dodatnim naoružanjem, zemljama koje su do sada priznale Nacionalni tranzicioni savjet.
0 komentar(a)
Libija, Foto: Beta
Libija, Foto: Beta
Ažurirano: 13.04.2011. 07:27h

Snage libijskog lidera Moamera Gadafija ubile su, tokom sukoba u Libiji, najmanje 10.000 ljudi, 20.000 je nestalo, a od 30.000 povrijeđenih četvrtina je u životnoj opasnosti, saopštio je u Strazburu predstavnik libijskih pobunjenika.

"Gadafijeve snage su do sada ubile 10.000 ljudi, 20.000 je nestalo, a od 30.000 povređenih, 7.000 je u životnoj opasnosti", rekao je novinarima Ali Al Isavi, predstavnik libijskog opozicionog Nacionalnog tranzicionog saveta.

On je dodao i da opozicija traži dodatne napore međunarodne zajednice, kako bi se tokom sukoba u Libiji zaštitili životi civila, prenio je Frans pres.

Isavi se novinarima obratio u Luksemburgu, zajedno sa još jednim predstavnikom Savjeta Mahmudom Džibrilom - prvi put od kada se Evropska unije, kao cjelina, sastala sa predstavnicima libijskog opozicionog Savjeta.

Šef francuske diplomatije Alan Žipe rekao je da je ovim sastankom poslat "signal prepoznavanja", iako su Francuska, Italija i Katar jedine zemlje koje su do sada zvanično dodjelile dipomatski status Nacionalnom tranzicionom savjetu.

Žipe je, optuživši NATO da na ovom planu nije učinio dovoljno, rekao da je neprihvatljivo da grad Misrata koji drže pobunjenici, i dalje bombarduju Gadafijeve snage.

U međuvremenu, libijski pobunjenici poslali su zahjtev za dodatnim naoružanjem, zemljama koje su do sada priznale Nacionalni tranzicioni savjet.

Bonus video: