Mubarak doživio srčani udar tokom ispitivanja, 2 sina u zatvoru

Ispred zgrade u Šarm-el-Šeiku u kojoj su Mubarakove sinove ispitivali istražitelji iz Kaira okupilo se oko dvije hiljade demonstranata, tražeći da njih dvojica budu uhapšeni.
0 komentar(a)
mubarak, Foto: Liveindia.tv
mubarak, Foto: Liveindia.tv
Ažurirano: 13.04.2011. 06:58h

Svrgnuti predsjednik Egipta Hosni Mubarak i njegova dva sina Gamal i Ala, stavljeni su u 15-dnevni pritvor zbog istrage koja se protiv njih vodi na osnovu optužbi za korupciju, i zloupotrebu vlasti zarad lične koristi i uloge u gušenju demonstracija kada je poginulo oko 800 ljudi.Još otkako je Mubarak 11. februara zbačen s vlasti u narodnom ustanku, Egipćani traže da se njihov višedecenijski vladar podvrgne istrazi, kao i brojni članovi njegove sada bivsše vlade.Pritvaranje tri člana porodice Mubarak jutros je preko Fejsbuka oglasila kancelarija glavnog državnog tužioca.Državna televizija je prethodno izvjestila da su Gamal i Ala Mubarak uhapšeni tokom noći, i da im je policija odredila penaestodnevno zadržavanje pod optužbom za korupciju i zloupotrebu vlasti.Hosni Mubarak, koji je juče izveden pred istražne sudije sa sličnim optužbama, doživio je tokom noći srčani udar tokom ispitivanja i prebačen je u bolnicu u Šarm-el-Šeiku, ljetovalištu na Crvenom moru. Tamo je boravio sa sinovima nakon svog svrgavanja.Prije no što je javljeno da mu je određen pritvor, ljekari su rekli da je Mubarakovo stanje uglavnom dobro, a ministar pravde Mohamed el-Gindi je rekao da su Mubaraka, posle medicinskog tretmana, ispitivali istražitelji u vezi sa nasiljem nad demonstrantima.Mubarakov mlađi sin Gamal, do januarskog narodnog ustanka jedan od najviših zvaničnika vladajuće partije, bio je viđen za očevog naslednika na funkciji predsjednika. On i njegov brat biznismen Ala odvedeni su na ispitivanje u vrijeme kada je njihov otac hospitalizovan.

Okupilo se dvije hiljade demonstranata

Ispred zgrade u Šarm-el-Šeiku u kojoj su Mubarakove sinove ispitivali istražitelji iz Kaira okupilo se oko dvije hiljade demonstranata, tražeći da njih dvojica budu uhapšeni.Potom, u ranim jutarnjim satima, šef za bezbjednost provincije Južni Sinaj general Mohamed el-Katib rekao je okupljenoj masi da će Gamal i Ala biti zadržani u pritvoru."Braćo, šta god da ste tražili - dobili ste. 15 dana", rekao je El-Katib, a među demonstrantima je došlo do erupcije oduševljenja.Dok je policijska marica, na kojoj su zavjese bile spuštene, odvodila Mubarakove sinove, masa je gađala vozilo flašicama s vodom, kamenjem i drugim predmetima.

Bonus video: