Grupa Muslimanska braća podržava pobunjenike u Siriji

Predsjednik Bašir al- Asad obećava reforme i nedavno je promijenio vladu i oslobodio jednu grupu Kurda, koji žive u toj zemlji
51 pregleda 0 komentar(a)
Sirija, Foto: Beta
Sirija, Foto: Beta
Ažurirano: 12.04.2011. 09:56h

Lider grupe Muslimanska braća, koja je zabranjena u Siriji, podržao je opoziciju u toj zemlji i naglasio da će oružane akcije vlasti protiv opozicije izazvati još veće probleme i nemire.

Mohamed Riad Ssakfa, koji se nalazi u izbjeglištvu u Saudijskoj Arabiji , izjavio je Rojtersu da Muslimanska braća ne stoje iza posljednjih protesta u Siriji, ali je naglasio da podržavaju "prodemokratske zahtjeve opozicionara".

Pokret Muslimanska braća u Siriji, koja ima sličnu idelogiju kao istoimena grupa u Egiptu, je zabranjen još 1982. godine, posle krvavog obračuna tadašnjeg predsjednika Hafeza al-Asada, oca sadašnjeg šefa države, sa pripadnicima te grupe.

Tada su, kako se tvrdi, ubijene hiljade članova Muslimanske braće i ta grupa je zakonom zabranjena.

Siriju su posljednjih sedmica zahvatili protesti u kojima opozicija traži veća prava i slobode.

Predsjednik Bašir al- Asad obećava reforme i nedavno je promijenio vladu i oslobodio jednu grupu Kurda, koji žive u toj zemlji.

On, međutim, i dalje odbija da ukine vanredno stanje koje je na snazi decenijama i da promjeni zakon o partijama koji favorizuje vladajuću BAAS partiju.

U nemirima koji u Siriji traju više od mesec dana, prema nazvaničnim podacima, ubijeno je više od 90 lica.

Bonus video: