Selektivnim abortusom u Kini će biti 20 odsto više muškaraca

"Nemogućnost velikog procenta muškaraca da pronađu partnerke uticaće na njih psihološki", upozorava se u kanadskoj studiji
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2011. 07:25h

U mnogim djelovima Kine, Indije i Južne Koreje za 20 godina će biti između 10 i 20 odsto više muškaraca nego žena i ova socijalna neravnoteža će imati posljedice po zdravlje stanovništva, tvrde stručnjaci.

"Nemogućnost velikog procenta muškaraca da pronađu partnerke uticaće na njih psihološki", upozorava se u studiji objavljenoj u časopisu Kanadskog udruženja ljekara.

U Kini je 2005. godine rođeno je 1,1 milion više dječaka nego djevojčica

"Oni polaze od pretpostavke da će muška djeca mnogo lakše naći posao (naročito u zemljama u kojima je privreda zasnovana na poljoprivredi) i da imaju odgovornost da brinu o bolesnim i starim članovima porodice", kažu stručnjaci.

Diskriminacije i prije rođenja

Ova diskriminacija žena se vrši i prije rođenja, budući da se mnoge porodice opredjeljuju za takozvani selektivni abortus.

To znači da se odluka o prekidu trudnoće donosi kada se utvrdi da će buduća beba biti ženskog pola.

Ali nemaju sve žene mogućnost da utvrde pol djeteta na vreme da bi mogle prekinti trudnoću, pa u mnogim slučajevima, kada je novoređenče djevojčica, za nju počinje život ispunjen neuhranjenošću i lošim higijenskim uslovima, što se, na žalost, često završava preranom smrću.

U svakom slučaju, posljedice su iste: broj dječaka raste, a smanjuje se broj djevojčica.

Ako pođemo od činjenice da je normalno da se na svakih 105 dječaka rodi 100 djevojčica, u Južnoj Koreji je, na primer, 1992. godine na svakih 100 djevojčica rođeno 125 dječaka.

Zbog nedovoljnog broja žena, veliki dio stanovništva će ostati bez partnera i mogućnosti da ima potomstvo

Ovakva situacija dugoročno ima dve direktne posljedice.

"Zbog nedovoljnog broja žena, veliki dio stanovništva će ostati bez partnera i mogućnosti da ima potomstvo, a to može izazvati psihičke probleme i eventualno dovesti do porasta nasilja i zločina", kaže profesorka Londonskog univerziteta Tereza Hesket.

"Kad god dođe do promjena ovakvih razmjera, sasvim je logična pojava konfliktivnih manifestacija. Postojaće veća konkurencija i biće teže osnovati porodicu" kaže Giljermo Pouse, doktor psihologije i koordinator organizacije Psiholozi bez granica.

"Mnogo manji broj žena nego muškaraca neminovno dovodi do zamjene uloga, što znači da će muškarac morati da se prilagodi novom prostoru djelovanja i čak da promjeni očekivanja", dodaje on.

Galerija

Bonus video: