UNIŠTITI NAORUŽANJE

UN i Francuska nastavljaju napade na rezidenciju Gbagboa

Portparol misije UN odbio da kaže da li se Gbagbo nalazio u vrijeme napada u rezidenciji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2011. 19:52h

Rezidencija Lorana Gbagboa u prijestonici Obale Slonovače Abidžanu oštećena je u napadima koje su izvršile snage UN i francuske trupe, izjavio je portparol odlazećeg predsjednika te zapadnoafričke zemlje.

"Helikopteri Ujedinjenih nacija i Francuske nastavljaju udare na rezidenciju predsjednika Gbagboa (...) Gust dim se izdiže iznad nje", kazao je Gbagboov portparol Ahua Don Meljo britanskoj agenciji Rojters.

On je odbio da kaže da li se Gbagbo nalazio u vrijeme napada u rezidenciji.

Portparol misije UN u Obali Slonovače Hamadun Ture potvrdio je da su helikopteri UN i Francuske izvršili napad sa ciljem da unište teško naoružanje koje, kako tvrde, posjeduje Gbagbo.

Uništavaju naoružanje

"Izveli smo operaciju kako bismo eliminisali Gbagboovo teško naoružanje. Morali smo da zaustavimo operaciju na nekoliko dana kako bismo procijenili (rezultate akcije) i zaključili smo da je tamo još teškog naoružanja koji oni koriste protiv civila i UN", kazao je Ture.

Dopisnik britanske agencije kaže da je čuo jake eksplozije koju su dolazile iz pravca Gbagboove rezidencije.

Prema njegovim riječima, u akciji su učestvovala dva helikoptera UN i dva helikoptera francuskih snaga (Likorn).

Snage lojalne Gbagbou, koji je izgubio predsjedničke izbore lane u novembru, izvele su protivnapad na hotel u kojem je smješten međunarodno priznati predsjednik te zemlje Alasan Uatara.

Uatarini advokati pozvali su, u pismu upućenom vladi Francuske i međunarodnoj zajednici, francuske snage i trupe UN da odstrane teško naoružanje koje ima Gbagbo i njegovu miliciju i da ga privedu pravdi.

Snage Uatare ubile stotine civila i silovale pristalice Gbagba

Snage demokratski izabranog predsjednika Obale Slonovače Alasana Uatare ubile su nekoliko stotina civila, silovale pristalice njegovog protivnika Lorana Gbagba i spalile više sela tokom ofanzive na zapadu zemlje, saopštila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman Rajts Voč (HRV), javlja AP.

Od Uatare je HRV zatražila da sprovede istragu i izvede pred sud odgovorne za zločine.

Prema podacima HRV, Gbagbove snage su u znak odmazde ubile više od 100 civila.

Gbagbo se nalazi u bunkeru u rezidenciji u Abidžanu, pošto poslije 10 godina provedenih na vlasti ne želi da odstupi sa funkcije šefa države, mada su Ujedinjene nacije zaključile da ga je Uatara pobijedio na novembarskim izborima.

Uatara je odobrio vojnu intervenciju svojih snaga, koje su za nekoliko dana prešle stotine kilometara, zauzele više gradova i stigle do Abidžana.

Poslije novembarskih izbora je više od milion stanovnika Obale Slonovače napustilo svoje kuće, a oko 130.000 je prešlo u Liberiju.

Galerija