Hosni Mubarak tvrdi da je bio žrtva nepravedne kampanje

On je kritikovao medije zbog toga što su objavljivali da on ima "veliku imovinu" u inostranstvu, demantujući da posjeduje račune u stranim bankama
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2011. 17:28h

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak, koji je 11. februara podnio ostvaku poslije masovnih uličnih demonstracija, izjavio je u prvom intervjuu od tada, da je bio žrtva klevete i prijetnji tužbama.

Mubarak (82) je kazao da su on i njegova porodica bili žrtve nepravedne kampanje i lažnih optužbi koje su imale za cilj da unište njegov ugled i integritet, kao i njegovu vojnu i političku karijeru.

Mubarak i njegova porodica nalaze se u predsjedničkoj palati na Crvenom moru u Šarm el-Šejku, zabranjeno im je da napuste zemlju i svi računi su im zamrznuti

Bivši predsjednik je dodao da je spreman da pomogne državnim tužiocima da traže od egipatskog ministarstva spoljnjih poslova da svim ministarstvima spoljnjih poslova u svijetu kažu da otkriju informacije o imovini njegove porodice u inostranstvu.

On je kritikovao medije zbog toga što su objavljivali da on ima "veliku imovinu" u inostranstvu, demantujući da posjeduje račune u stranim bankama.

"Imam pravo da tužim svakoga ko je pokušao da uništi moj ugled i ugled moje porodice", poručio je bivši predsjednik Egipta.

Mubarak i njegova porodica nalaze se u predsjedničkoj palati na Crvenom moru u Šarm el-Šejku, zabranjeno im je da napuste zemlju i svi računi su im zamrznuti.

Tužilac: Saslušanje Mubaraka i sinova, priveden bivši premijer

Egipatski državni tužilac zatražio je da budu saslušani Mubarak i njegovi sinovi povodom optužbi da su odgovorni za nasilje nad demonstrantima i korupciju, javila je egipatska agencija MENA.

Mubarak i njegovi sinovi biće saslušani i povodom optužbi za korupciju, zbog kojih je bivšem premijeru Egipta Nazifu danas određen pritvor od 15 dana

"Državni tužilac Abdel Magid Mahmud odlučio je danas da zatraži saslušanje bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka i njegovih sinova Gamala i Ale", preneijla je MENA.

Prema saopštenju tužioca, Mubarak i njegovi sinovi biće saslušani povodom izvještaja i žalbi u kojima se navodi da su "povezani sa napadima na učesnike protesta, što je dovelo do pogibija i ranjavanja".

Procjenjuje se da je 800 ljudi ubijeno u sukobima s policijom i pristalicama bivšeg šefa države tokom nekoliko sedmica protesta koji su doveli do odlaska Mubaraka s vlasti 11. februara, navodi AFP.

Mubarak i njegovi sinovi biće saslušani i povodom optužbi za korupciju, zbog kojih je bivšem premijeru Egipta Nazifu danas određen pritvor od 15 dana.

Mubarak je smijenio Nazifa i njegov kabinet 28. januara u pokušaju da zaustavi talas protesta u Egiptu.

Stotine Egipćana i dalje na trgu Tahrir, život izgubilo 2 ljudi

Nekoliko stotina demonstranata provelo je noć na trgu Tahrir u egipatskoj prijestonici Kairu, tražeći i dalje da se vlast preda civilima, kao i da feldmaršal Mohamed Husein ode sa čela vladajućeg savjeta, javio je AFP.

Demonstranti su se zabarikadirali na trgu gdje se vojska sukobila sa njima, pri čemu je - prema bolničkim izvorima - život izgubilo dvoje ljudi.

Generali na vlasti u Egiptu saopštili su sinoć da su spremni da upotrebe silu i prekinu proteste na trgu Tahrir, ali su odustali od te namjere.

Vojnici i policajci upotrijebili su prije toga pendreke u pokušaju da otjeraju demonstrante sa trga, epicentra protesta u kojima je srušen predsjednik Hosni Mubarak 11. februara ove godine, a pucnji su ođekivali i jutros iz pravca centra grada.

"Vojni savjet je dio korumpiranog režima. Sačinjen je od čelnika vojske koji su se okoristili pod (Hosni) Mubarakom i tokom 30 godina pljačke egipatskog naroda", kazao je Abdulah Ahmed (45), jedan od demonstranata na trgu Tahrir.

Vojska je imala široku podršku kada je preuzela vast 11. februara, ali protesti su nastavljeni i sve su češći zahtjevi da vojni savjet ispoštuje obećane reforme i da se privedu pravdi bivši pripadnici režima.

Galerija

Bonus video: