Gbagbo ne odustaje

Snage bivšeg predsjednika Obale Slonovače napale štab Uatare

"Paljba je veoma blizu. Puca se iz snajpera i kalašnjikova. Pro-Gbagboove snage nas napadaju sa svih strana", izjavio je jedan gost hotela
0 komentar(a)
Obala Slonovače, Foto: Rojters
Obala Slonovače, Foto: Rojters
Ažurirano: 09.04.2011. 20:18h

Snage lojalne bivšem predsjedniku Obale Slonovače Loranu Gbagbou napale su hotel "Golf" u Abidžanu u kome se nalazi štab njegovog suparnika Alasana Uatare, međunarodno priznatog predsjednika, saopštili su očevici, a prenijele agencije.

"Paljba je veoma blizu. Puca se iz snajpera i kalašnjikova. Pro-Gbagboove snage nas napadaju sa svih strana", izjavio je jedan gost hotela

"Bezbjednosne snage Gbagboa nas napadaju i pokušavamo da ih odbijemo", rekao je jedan borac pro-Uatarinih snaga, prenosi AP.

Gbagbo, uprkos porazu na predsjedničkim izborima u novembru, odbija da preda vlast, a Uatara je, poslije četvoromjesečnih diplomatskih inicijativa koje ne daju rezultata, proglasio da su iscrpljene sve mogućnosti i da je pokrenuo vojnu operaciju protiv Gbagboovih snaga.

"Paljba je veoma blizu. Puca se iz snajpera i kalašnjikova. Pro-Gbagboove snage nas napadaju sa svih strana", izjavio je jedan gost hotela.

Napadnuti francuski helikopteri, bez povrijeđenih

Evropska unija je najavila da je ukinula sankcije za dvije velike luke Obale Slonovače Abidžan i San Pedro, kao i za više kompanija iz sektora proizvodnje kakaa, glavnog izvoznog proizvoda te zemlje

"Nijedan vojnik nije povrijeđen, a francuski helikopteri su uzvratili napad i uništili jedno oklopno vozilo", rekao je Dagijon, prenosi AP.

Podsjetimo, ambasadu Francuske u Obali Slonovače u petak su pogodila dva minobacačka projektila i jedna raketa, koji su ispaljeni sa pozicija snaga Gbagboa.

Snage Ujedinjenih Nacija i francuske snage nalaze se u Abidžanu, poslije ukidanja evropskih sankcija Obali Slonovače, a na aerodromu, uprkos nestabilnoj situaciji, ponovo su uspostavljeni i komercijalni letovi, prenosi Rojters.

Evropska unija je najavila da je ukinula sankcije za dvije velike luke Obale Slonovače Abidžan i San Pedro, kao i za više kompanija iz sektora proizvodnje kakaa, glavnog izvoznog proizvoda te zemlje.