Libijski pobunjenici traže od SAD Gadafijev novac

Gadafi se smijao i dizao pesnice u vazduh tokom posjete jednog školi u Tripoliju, gdje je pozdravljen ovacijama
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2011. 20:33h

Libijski pobunjenici su odbili novi napad snaga Muamera Gadafija na zapadni grad Misrata, i izgubili osam boraca u žestokim uličnim sukobima, javio je Rojters.

Dok su nastavljene borbe za taje primorski grad, raspoloženi Gadafi se pojavio na televiziji prvi put nakon pet danaa njegove snage su uvukle pobunjenike u nove sukobe na istočnom frontu građanskog rata.

Brod crvenog krsta je dopremio prijeko potrebne medicinske zalihe u Misratu, u kojoj vlada nestašica hrane, vode, ljekova a bolnice su pune ranjenika.

Portparol pobunjenika Mustafa Abdulrahman je pohvalio, kako je rekao reporterki Rojtersa, pozitivnu promjenu NATO, rekavši da su avioni alijanse izveli nekoliko napada na Gadafijeve snage. Pobunjenici su se danima žalili da NATO sporo odgovara na napade libijske vlade.

Abdulrahman je rekao da su avioni NATO pogodili jedan vladin položaj na putu za Tripoli, glavnoj arteriji koja prolazi kroz centar grada, dvije lokacije na priobalnom putu i još jednu blizu zapadnog ulaza u grad, koji se nalazi oko 200 km istočno od Tripolija.

Misrata, jedino veliko uporište pobunjenika na zapadu Libije, nedjeljama je pod opsadom Gadafijevih snaga.

Gadafi posjetio školu i pozdravljen ovacijama

Gadafi se smijao i dizao pesnice u vazduh tokom posjete jednog školi u Tripoliju, gdje je pozdravljen ovacijama. Učenici su uzvikivali antizapadne slogane i „Samo Alah, Muamer i Libija“. Jedna žena je plakala od sreće dok je on prolazio. TV voditelj je rekao da je do posjete došlo juče ujutro. Uz Gadafija su bili tjelohranitelji koji su ga odvezli u bijelom automobilu.

Gadafi, u braon odjeći sa tamnim naočarima, posljednji put je viđen na televiziji 4. aprila.

Djelovao je opušteno i samouvjereno, potvrđujući utisak među analitičarima da je njegova vlada izašla iz perioda paralize i da učvršćuje pozicije za dugotrajnu kampanju.

Zapadni generali su sve manje optimisti da vojni zastoj može biti prekinut uprkos vazdušnim napadima NATO na Gadafijeve snage.

Libijska opoziciona grupa zatražila je od Sjedinjenih Američkih Država pristup Gadafijevoj zamrznutoj imovini kako bi zadovoljila humanitarne potrebe u oblastima koje drže pobunjenici, prenio je Rojters.

Ali Audžali, koji je u februaru dao ostavku na mjesto libijskog ambasadora u SAD i sada predvodi najistaknutiju organizaciju pobunjenika, rekao je u pismu američkom ministru finansija Timotiju Gajtneru da se humanitarna situacija pogoršala u oblastima pod kontrolom pobunjenika.

SAD su zamrzle više od 34 milijarde dolara imovine u okviru sankcija protiv Gadafija i njegovih najviših zvaničnika.

Ministarstvo finansija je u petak dodalo na crnu listu sankcija pet visokih zvaničnika – libijskog premijera, ministra finansija, ministra za naftu, direktora za unutrašnju bezbjednost i Gadafijevog šefa osoblja – kao i dva tijela koja kontrolišu Gadafijeva djeca.

Zvaničnici Obamine administracije kažu da razmatraju da li dio zamrznutog novca, hartija od vrijednosti i drugih finansijskih instrumenata može biti upotrijebljen da se pomogne pobunjenicima.

Galerija

Bonus video: