Deset država kojih nije bilo prije 20 godina

Češka, Istočni Timor, Eritreja, Slovačka, Palau, Srbija, BiH, Kazahstan, Crna Gora, Kosovo
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2011. 18:34h

ČEŠKA REPUBLIKA

Nakon Plišane revolucije u Čehoslovačkoj 1989, Češka i Slovačka su konačno 1993. potpisale plišani razvod.

Manje od 20 godina kasnije, krajevi Praga - poput prefinjenog Vinohrada i energičnog Žižkova - dobijaju na važnosti, a zemlja prepuna novih mikro-pivara dokaz je da Pilsner Urkel ili Badvar nisu jedina češka piva.

Kombinujte ove ukusne tečne poroke sa vožnjom biciklima ili pješačenjem kroz jedinstvene predjele Bohemija ili region Češki raj.

Daleko od užurbane atmosfere Praga, otkrijte mirnije provincijske dragulje poput Olomouca, Telča i Loketa.

Istražite i češku pivsku scenu, koja je u ekspanziji, na tamošnjim pivskim festivalima.

ISTOČNI TIMOR

Najnovija nacija u XXI vijeku konačno je 2002. ostvarila nezavisnost, 27 tragičnih godina nakon što je 1975. prvi put proglasila nezavisnost od Indonezije.

Dočekaće vas skromni putevi i infrastruktura, ali veoma topao prijem mještana.

Prijestonica Dili je stjecište žednog osoblja UN i NVO, koje traži nove prijatelje za piće, a na drugoj strani uspavano Atauro ostrvo, nova destinacija ekoturizma za planinarenje i ronjenje.

Istražite portugalsko nasljeđe Istočnog Timora usred izblijeđele kolonijalne arhitekture Baukaua, i prije nego krente na put provjerite bezbjednosnu situaciju u zemlji.

ERITREJA

Koliko biste daleko išli za stvarno, stvarno dobru kafu?

Što ako se vrhunski makijato služi u nekom art-deko kafeu u egzotičnoj zemlji na Rogu Afrike?

Zavisničku kombinaciju sanjivih afričkih vibracija i italijanske kolonijalne prošlosti, takođe karakteriše kubistička, ekspresionistička i futuristička arhitektura u eritrejskoj prijestonici Asmari.

U obližnjoj Masavi, vjekovima stare islamske zgrade protežu se uskim ulicama poput lavirinta, a luka je polazna tačka za ronjenje među koralima u arhipelagu Dalak u Crvenom moru.

Napetost i dalje postoji između Eritreje i Etiopije - i za sada je granica između dvije zemlje zatvorena - zato se mora provjeriti trenutno stanje u zemlji.

SLOVAČKA

U regionu prepunom dramatičnih dvoraca, slovačka palata Spiš na vrhu brda sa kamenim kulama i mračnim tamnicama izgleda kao iz horor filma.

Treba je posjetiti u ljeto zbog programa prepunog manifestacija, uključujući koncerte i lažne bitke.

Nakon nezavisnost Slovačke 1993, Bratislavi se izgleda ne žuri da postane užurbana centralnoevropska metropola, a kul kafići i barovi u prelijepo očuvanom starom gradu slovačke prijestonice uglavnom su i dalje bez turista.

Očekujte da će Vas stalno iznenađivati autentična ulična umjetnost koja vreba iz svakog ugla.

Budite aktivni u nacionalnom parku Visoke tatre prije nego što svoje umorno tijelo uronite u ljekovite vode Pještani banje.

PALAU

Koliko meduza je dovoljno? Šta kažete na 10 miliona, naročito kada sa njima plivate u renomiranim palauškom Jezeru meduza? (Ne brinite, lokalne vrste su evoluirale pa vas ne mogu opeći).

Sa populacijom od samo 20.000 stanovnika, jedna od najnovijih svjetskih zemalja je, takođe, i jedna od najmanjih.

Ostrvska državica Palau nudi neke od najboljih ronilačkih mogućnosti na Pacifika sa više od 60 vertikalnih podvodnih stijena poznatijih kao Plavi ugao, Grad morskih pasa i Uvala kornjača.

Rezervat za palauške morske pse osnovan je 2001. sa ciljem da dodatno zaštite palauški morski psi od azijskih sakupljača njihovih peraja.

Kako je Palau dobio nezavisnost 1994. godine pod starateljstvom Sjedinjenih Država, moraćete se opremiti američkim dolarima.

SRBIJA

Nakon raspada Jugoslavije 1990, Srbija je bila manje otvorena za turiste od Hrvatske ili Slovenije. Sada živahna slika Beograda i najenergičniji noćni život u Evropi privlače grupe radoznalnih avanturista.

To je vjerovatno najbolja prilika da se doživi atmosfera Praga nakon pada komunizma 1989.

Glavni muzički događaji su godišnji Egzit festival – nedavno su, između ostalih, nastupali Kemikal Braders, Peti Smit i Kraftverk – razuzdani festival trubača u Guči, koji godišnje privuče 600.000 posjetilaca.

BOSNA I HERCEGOVINA

Sarajevo je vjekovima bilo na liniji rascjepa religije, kulture i istorije, a u današnjoj prijestonici Bosne i Hercegovine džamije, crkve i sinagoge zbijene su jedne pored drugih uz rijeku Neretvu.

Grad je nastao iz tamnih dana opsade Sarajeva od 1992. do 1996, kao sveobuhvatni i zajednički centar za umjetnost.

Godišnji ljetnji festival Baščaršijske noći nudi muziku, umjetnost i ples u kompaktnoj Otomanskoj četvrti u Sarajevu, a Sarajevo Film Festival jedan je od najvažnijih u Evropi.

Bosna i Hercegovina je avanturističko-turistička destinacija u nastajanju, sa odličnim vodopadima za rafting na Uni i Neretvi.

KAZAHSTAN

Da li je Boratovo netačno prikazivanje Kazahstana prije nekoliko godina bio blagoslov ili kletva?

Film je svakako povećao popularnost ove centralnoazijske republike koja je u decembru 1991. postala nezavisna od Moskve, ali deveta po veličini zemlja na svijetu i dalje ostaje misterija za većinu.

Podstaknuti prihodima od obilnih rezervi nafte i gasa, Alma Ata i Astana su izgrađeni kao savremeni gradovi iz centralnoazijskih stepa, ali nomadski korijeni Kazahstanaca se i dalje slave sa jednom od svjetski naj... hmm... zanimljivijih kuhinja.

Kako progutati bešbarmak (gulaš od iznutrica) i kobasice od konjskog mesa uz čašice vodke?

Proslavite dolazak proljeća uz ples, kazahstansku hranu i konjičke trke na festivalu Nauriz, koji se održava krajem marta.

CRNA GORA

Okončanje neizbježnog raspada Jugoslavije stiglo je u junu 2006, kada su građani male Crne Gore glasali za odvajanje od federacije Srbije i Crne Gore. N

ajmanji dio balkanske slagalice, ova brdovita zemlja obiluje prirodnim ljepotama.

Usred "crnih planina" – po kojima je i dobila ime – leži savršeni srednjovjekovni grad Kotor, a rijeka Tara – s mirisom borovine - je najdublji kanjon u Evropi i sve privlačnija lokacija za rafting.

Malo ostrvo Sveti Stefan, nestvarno živopisno, sa kopnom povezano uskim pješčanom sprudom, ubrzano vraća status koji je imalo prije balkanskih ratova kao jedna od najekskluzivnijih destinacija u Evropi.

Strastveni posmatrači ptica trebalo bi da spakuju dobre dvoglede za Skadarsko jezero, jedno od najvažnijih rezervata za ptice u Evropi.

KOSOVO

Kosovo je 2008. godine proglasilo jednostranu nezavisnost od Srbije, ali njen najbliži susjed odbija da prihvati deklaraciju.

Kina i Rusija se slažu sa Srbijom, ali gotovo 70 drugih zemalja, uključujući SAD, Njemačku i Veliku Britaniju, prihvatile su Kosovo kao nezavisnu državu.

Dobilo je članstvo u Svjetskoj banci i MMF-u, ali mu članstvo u UN i dalje izmiče zbog trikova sa vetom Savjeta bezbjednosti.

Zbog prisustva UN i nevladinih organizacija, cijene smještaja su relativno visoke, tako da je ova zemlja definitivno za istinske avanturiste.

U glavnom gradu Kosova - Prištini, posjetite Bulevar Bila Klintona, u kojem je sagrađen spomenik bivšem američkom predsjedniku.

(Lonely Planet)

Bonus video: