Prvi sastanak predstavnika EU i libijske opozicije

Šefovi diplomatija Evropske unije sastaće se sljedeće nedjelje sa predstavnikom libijskog Nacionalnog tranzicionog savjeta, uprkos tome što u Uniji nema konsenzusa o stavu prema toj opozicionoj grupi, saopštile su danas diplomate.
0 komentar(a)
Mahmud Džibril, Foto: Beta/AP
Mahmud Džibril, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.04.2011. 11:35h

Visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, pozvala je ovu libijsku opozicionu grupu da se u utorak u Luksemburgu sastanu s ministrima, što će biti prvi susret između Savjeta i 27 članica Unije kao cjeline.

Savjet će predstavljati Mahmud Džibril zadužen za spoljnje poslove, koji će se kratko sastati s ministrima poslije radnog ručka, prenio je Frans pres.

Francuska i Italije jedine su priznale Nacionalni tranzicioni savjet, koji se trupama libijske vlade od februara suprostavlja iz svoje baze u Bengaziju na istoku zemlje.

Neke od zemalja, na prvom mjestu Švedska, oklijevaju međutim da pozovu Savjet na sastanak ministara EU.

"Švedska vjeruje da Savjet nije jedini sagovornik u Libiji, ali jeste jedini kojeg trenutno imamo. Još uvijek možemo da čujemo šta imaju da kažu", rekao je jedan neimenovani evropski diplomata.

Francuska, Italija i Danska zalažu se da EU ukaže više povjerenja Savjetu, dok druge zemlje EU oklijevaju da razgovaraju s libijskom opozicijom na ministarskom sastanku, smatrajući da je još rano da bi se toj grupi dao takav legitimitet, prenio je Frans pres.

Bonus video: