STRAH OD ZAGAĐENJA

Japan zabranio sjetvu pirinča na zagađenim poljima

Zabrana se odnosi na zemljište zagađeno cezijumom, a poljoprivrednicima koji ne budu mogli da gaje pirinač biće isplaćene odštete.
0 komentar(a)
pirinač, Foto: Rojters
pirinač, Foto: Rojters
Ažurirano: 09.04.2011. 08:50h

Japanske vlasti zabranile su poljoprivrednicima da siju pirinač na zemljištu zagađenom radioaktivnim materijama iz oštećene nuklearne elektrane Fukušimajedan.Zabrana se odnosi na zemljište zagađeno cezijumom, a poljoprivrednicima koji ne budu mogli da gaje pirinač - jednu od okosnica ishrane u Japanu, biće isplaćene odštete.

Cezijum izaziva zabrinutost pošto se taloži u organizmu, a smatra se da povišeni nivoi tog radioaktivnog elemnta predstavljaju rizik za obolijevanje od različitih oblika malignih tumora.Zagađenje zemljišta za sada je utvrđeno na dva mjesta u jednom selu udaljenom oko 40 kilometara od nuklearne elektrane oštećene u zemljotresu i cunamiju koji su sjeveroistok Japana pogodili 11. marta."Morali smo brzo da preduzmemo mjere jer je počela sjetva ... Želim da čujem i mišljenja stručnjaka i lokalnih vlasti o tome kako da oporavimo zemljište", rekao je japanski ministar poljoprivrede Michihiko Kano, koji je u petak objavio zabranu sjetve pirinča.Nivo radijacije u pirinču koji raste na nezagađenom području takođe će biti kontrolisan, a uvedeno ograničenje jednako je onom za ribu i povrće.U Japanu je 2010. godine požnjeveno 8,5 miliona tona pirinča, uglavnom za domaće potrebe, a podsticaji poljoprivrednicima i ograničenja uvoza učinili su da Japan potrebe za pirinčom u najvećoj mjeri zadovoljava iz sopstvene proizvodnje.