GBAGBOA NE ODUSTAJE

Napadnuta rezidencija francuskog ambasadora u Obali Slonovače

Le Roj je novinarima rekao da Gbagbo i njegova vojska koriste pregovore sa UN da ojačaju svoje pozicije.
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2011. 07:36h

Francuska ambasada u Obali Slonovače saopštila je da su rezidenciju ambasadora u toj zemlji pogodila dva minobacačka projektila i da je jedna raketa ispaljena sa pozicija snaga bivšeg predsjednika Lorana Gbagboa, koji odbija da izađe iz bunkera u svojoj rezidenciji pored francuske ambasade.

Artiljerijska paljba pogodila je rezidenciju francuskog ambasadora u petak popodne, što je drugi takav napad za poslednjih 48 sati, navodi se u saopštenju i dodaje da rezolucija UN dopušta Francuskoj da uništi oružje upotrebljeno za napad na ambasadu, prenio je AP.

Gbagbo se zabarikadirao u bunkeru

U međuvremenu, šef mirovnih operacija u UN Alan le Roj, rekao je da je ranija ponuda trojice Gbagboovih generala da se predaju bio samo "trik" i kupovina vremena.

Le Roj je novinarima rekao da Gbagbo i njegova vojska koriste pregovore sa UN da ojačaju svoje pozicije.

On je upozorio i da Gbagboove snage i dalje imaju mnogo teškog naoružanja, uključujući i raketne granate.

Gbagbo se zabarikadirao u bunkeru ispod svoje rezidencije u Abidžanu i odbija da ode s vlasti, iako su ga opkolile snage lojalne demokratski izabranom predsjedniku Alasanu Uatari.

Helikopteri UN su u ponedeljak, na osvnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN, bombardovali 6 vojnih arsenala u Abdižanu, uključcujući onaj koji se nalazi u okviru predsjedničkog kompleksa.

Komentarišući ovaj događaj, La Roj je rekao da mirovne snage UN nisu preduzimale vojne akcije sve do ponedeljka, ali da su tada to morale da učine kako bi spriječile Gbagboove snage da ubijaju civile.

Galerija