Dvoje mrtvih u napadu NATO na Bregu, eksplozije u Tripoliju

Dva pobunjenika su poginula a desetine ih je povrijeđeno u NATO bombardovanju naftne luke Brega, javili su bolnički izvori i pobunjenici.
0 komentar(a)
Libija, Brega, Foto: Beta/AP
Libija, Brega, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.04.2011. 12:32h

Snage libijskog lidera Moamera Gadafija i pobunjenici već nedjelju dana vode borbe oko Brege, na istoku Libije.

Doktor iz bolnice u Adždabiji gdje su žrtve prebačene rekao je da je bilo dvoje mrtvih i najmanje deset povrijeđenih, od kojih dvoje teško. Adždabija se nalazi na 80 kilometara istočno od Brege.

"To su bili avioni NATO, oni su otvorili vatru dva puta u pravcu jednog tenka koji je eksplodirao", rekao je jedan pobunjenik agenciji Frans pres.

"Umjesto da napadaju (Moamera) Gadafija oni napadaju nas. Šta nije u redu sa našim prijateljima SAD i Britanijom", zapitao je jedan volonter u bolnici u Adždabiji.

Drugi pobunjenik se zapitao zašto NATO bombarduje istočni dio Libije kada su Gadafijeve snage na zapadu.

I prošle sedmice je u toj istoj oblasti istočno od Brege u vazdušnom napadu NATO-a greškom ubijeno devet libijskih pobunjenika i četiri civila koji su putovali u konvoju. Pilot je mislio da se na njega puca kada je jedan pobunjenik u znak radosti pucao u vazduh.

NATO, koji je prošlog četvrtka preuzeo komandu nad međunarodnom operacijom u Libiji, nije zvanično priznao da je bombardovao te pozicije.

Avioni NATO-a nadlijetali su glavni grad Libije Tripoli gdje su se čule eksplozije u jugoistočnom predgrađu, javili su novinari agencije Frans pres.

Čulo se kako avioni nadlijeću centar grada a zatim su odjeknule tri eksplozije u kvartu Salahedin, u jugoistočnom predgrađu libijske prijestonice. Ubrzo zatim čule su se sirene hitne pomoći, prenosi AFP.

Jedan stanovnik tog predgrađa potvrdio je da je čuo tri eksplozije ali nije mogao da kaže odakle dolaze.

Bjelorusi pomažu Gadafiju!

Gadafijeva armija promijenila je taktiku i uspješno ratuje protiv pobunjenika uprkos snažnim napadima iz vazduha, zahvaljujući iskusnim vojnim savjetnicima iz Bjelorusije. Izvještači najtiražnijeg moskovskog lista “Komsomolska pravda” sa ratišta na sjeveru Afrike tvrde da su upravo Bjelorusi savjetovali libijskoj vojsci da pređe iz tenkova na džipove i tako zavara napadače iz vazduha. Instruktori iz Bjelorusije su im, takođe, pomogli da se pregrupišu i postanu mobilniji.

Do početka rata, u Libiji je bilo do 500 vojnih instruktora iz Bjelorusije. Oni sa višim činovima na početku rata vratili su se u Minsk, kažu u bjeloruskoj ambasadi u Tripoliju. Georgij Gromiko, savjetnik u ambasadi, kaže da oni ne znaju koliko je njihovih građana “samoinicijativno ostalo u Libiji” i dodaje da “vjerovatno među njima ima i oficira”...

Vojni ataše Bjelorusije u Tripoliju Igor Kačugin objašnjava da instruktore nije slala država, već su svi sami potpisivali ugovore sa Libijom. Zato i nema tačnih podataka koliko Bjelorusa ratuje na Gadafijevoj strani. Pomenuti Mihail je kazao moskovskim novinarima da ih je oko trista.

Pentagon: NATO mora da se prilagodi novoj taktici Gadafijeve vojske

Američko ministarstvo odbrane ocijenilo je u sredu da NATO mora da prilagodi svoju operaciju u Libiji uzevši u obzir da su snage Moamera Gadafija promijenile taktiku.

Libijski pobunjenici se žale da su napadi NATO-a bili zakašnjeli, što je omogućilo Gadafijevim snagama da ih otjeraju iz Brege.

S druge strane, američki i NATO zvaničnici kažu da je postalo teže gađati Gadafijeve snage jer oblače civilna odijela, skrivaju se među stanovništvom i pribjegavaju drugim mjerama da bi izbjegli vazdušne udare.

Portparol Pentagona Dejv Lapan izjavio je da to potvrđuje izreku da u svakom sukobu i neprijatelj ima pravo glasa. On je dodao da je sada na NATO-u da se prilagodi. toj novoj Gadafijevoj taktici

Bonus video: