Ban Ki Mun: Posljednja prilika da Gbagboa dostojanstveno ode

Snage međunarodno priznatog predsjednika Obale Slonovače Uatare povukle su se nakon napada na rezidenciju Gbagboa
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2011. 19:03h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je bivšeg predsjednika Obala Slonovače Lorena Gbagboa da napusti svoje uporište zarad dobrobiti naroda.

Tokom svoje posjete Kongresu SAD, generalni sekretar UN je rekao "Ovo mu je posljednja prilika da dostojanstveno ode".

Gbagbo se nalazi u bunkeru ispod njegove rezidencije i odbija da je napusti uprkos tome što je opkoljen snagama odanim demokratski izabranom predsjedniku Alasane Uatari.

U ponedjeljak snage UN prema ovlašćenjima Savjeta bezbjednosti,helikopterima su bombardovali šest skladišta oružija u Abidžanu, uključujući i jedan koji se nalazi u okviru predsjedničkog kompleksa.

Ban Ki Mun ocjenio je tu operaciju kao uspješnu.

Uatarine trupe naišle na snažan otpor

Nakon višesatne razmjene vatre iz teškog naoružanja uslijedilo je zatišje u borbi snaga Uatare i Gbagboa, koji odbija da preda vlast, javio je AFP.

Uatarine snage su se približile na 150 metara od ulaza u rezidenciju, ali su bile primorane da se povuku.

"Ofanziva koju su sprovele Uatarine trupe naišla je na snažan otpor posljednjih ljudi odanih Gbagbou. U predsjedničkom kompleksu još ima topova i tenkova, a ofanziva je prekinuta na nekoliko sati", rekao je jedan neimenovani izvor iz francuske vlade.

U međuvremenu, izvori iz Afričke unije saopštili su da bi bezbjedno utočište za Gbagboa, u slučaju da želi da pregovara o napuštanju Obale Slonovače, mogle da pruže Južna Afrika, Togo i Angola, a da bi to mogla da učini i Uganda.

Francuska, čija je Obala Slonovače bila kolonija od 1893. do 1960, preuzela je jednu od vodećih uloga da ubijedi Gbagboa da vlast preda Uatari koji je, prema rezultatima koje su potvrdile UN, pobijedio na predsjedničkim izborima održanim u novembru prošle godine.

Nakon što je šef francuske diplomatije Alen Žipe ranije rekao da su propali pregovori o predaji vlasti u ovoj zapadnoafričkoj zemlji, UN su saopštile da je Gbagbo i dalje u kontaktu sa međunarodnom zajednicom o mogućoj predaji.

Galerija

Bonus video: