Zapad sprema ponudu Gadafijevoj porodici i saradnicima

Ponuda bi važila za sedam Gadafijevih sinova, suprugu, kćeru, dva rođaka i ostale Gadafijeve saradnike koji su ga služili tokom proteklih 40 godina, otkako je na vlasti u Libiji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2011. 08:14h

Ključni saradnici Moamera el Gadafija i njegova bogata porodica dobiće od zapadnih diplomata "ponudu koja se ne odbija" - javno će prestati da podržavajulibijskog vođu, a zauzvrat će im biti odmrznuta sredstva u inostranstvu i moći će opet da putuju po svijetu.Prve detalje ovog plana danas su iznijela ministarstva spoljnih poslova SAD i Velike Britanije. O njemu se razgovara i u Evropskoj uniji (EU) uoči sastanka evropskih šefova diplomatija sledeće nedelje, gdje će, očekuje se, takođe biti reći na ovu temu.Ukoliko bilo ko iz Libije, koji je sada na "crnoj listi" Ujedinjenih nacija, bude pobjegao iz zemlje i osudi Gadafija, o skidanju sa liste biće raspravljano pred Savjetom bezbjednosti, koji je ove sankcije uveo.Ponuda bi važila za sedam Gadafijevih sinova, suprugu, kćeru, dva rođaka i ostale Gadafijeve saradnike koji su ga služili tokom proteklih 40 godina, otkako je na vlasti u Libiji.

EU će sljedeće nedelje odlučiti da li će Musi Kusi, odbjeglom šefu libijske diplomatije, ukinuti zabranu raspolaganja njegovim sredstvima u inostranstvu, kao i zabranu putovanja.

EU će sljedeće nedelje odlučiti da li će Musi Kusi, odbjeglom šefu libijske diplomatije, ukinuti zabranu raspolaganja njegovim sredstvima u inostranstvu, kao i zabranu putovanja.

U međuvremenu, američko ministarstvo finansija je ukinulo Kusi sankcije na raspolaganje sredstvima, u nadi da će to, kako je saopšteno, "ohrabriti druge u libijskoj vladi da donesu slične odluke i napuste Gadafijev režim".

Musa Kusa je prošle sedmice pobjegao iz Tripolija u London, i sada pruža informacije obavještajcima i vladinim zvaničnicima Velike Britanije.

Jedna predstavnica britanskog Forin ofisa rekla je, zahtjevajući anonimnost, da se "ove sedmice vode razgovori" o ponudi Gadafijevoj rodbini i saradnicima, a "uoči sastanka (šefova evropske diplomatije) koji će biti održan iduće sedmice".

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg rekao je poslanicima britanskog parlamenta da bi Libijci sa crnih lista Ujedinjenih nacija i EU mogli da se oslobode restrikcija ako povuku svoju podršku Gadafiju, i ako se zapadni saveznici slože da takav potez treba nagraditi.

Bonus video: