Zaustavljeno isticanje radioaktivne vode u Pacifik

"Tepko" je izlivanje vode iz pukotine u betonskoj jami pored reaktora dva zaustavio ubrizgavanjem 1.500 litara natrijum silikata
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2011. 06:52h

Tokijska elektroenergetska kompanija (Tepko) saopštila je da je uspjela da zaustavi isticanje radioaktivne vode iz oštećene nuklearke "Fukušima - Daići" u Tihi okean.

"Tepko" je izlivanje vode iz pukotine u betonskoj jami pored reaktora dva zaustavio ubrizgavanjem 1.500 litara natrijum silikata (čiji je rastvor poznat i kao vodeno staklo) u zemljište u blizini jame, kako bi se stvrdnulo, prenijeli su svjetski mediji.

Nukearka "Fukušima - Daići" ozbiljno je oštećena u zemljotresu koji je 11. marta pogodio Japan i koji je potom izazvao cunami.

Uveden standar za nivo radioaktivnosti u ribama

Japansko ministarstvo zdravlja je prethodno izvjestilo da je u petak, u ribama koje su ulovljene na otprilike pola pomorskog puta od Fukušime 1 do Tokija otkrtiven radioaktivni jod u količinama koje su veće od sada propisanog limita.U ribama je takođe detektovan radioaktivni cezijum, u količini koja je nešto manja od dozvoljene.Ribe su ulovljene u petak, a standard radioaktivnosti uveden je u utorak.

Bonus video: