UN: Moguće širenje sukoba u Obali Slonovače

Pristalice bivšeg predsjednika Obale Slonovače Lorana Gbagboa i dalje kontrolišu predsjedničku palatu u Abidžanu i vojnu bazu u Agbanu i pored napada francuskih vojnika i pripadnika misije UN.
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2011. 16:06h

Sukob u Obali Slonvače mogao bi da se proširi na cijelu zapadnu Afriku, a posebno na Liberiju i Burkinu Faso, upozorio je Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbjeglice Antonio Gutereš.

Sukob između jedinica odlazećeg predsjednika Obale Slonovače Lorana Gbagboa i njegovog rivala Alasana Uatare, koga priznaje međunarodna zajednica, mogao bi da podstakne dugotrajne međuetničke tenzije", rekao je Gutereš na konferenciji za štampu u Ženevi.

Sukobi koji su izbili poslije predsjedničkih izbora u novembru 2010. čiji rezultat ne priznaje Gbagbo, doveli su zemlju do ivice građanskog rata.

Oko 130.000 stanovnika Obale Slonovače pobjeglo je u susjednu Liberiju, a hiljade drugih raseljeno je unutar zemlje.

Gutereš je rekao da izbjeglice iz Obale Slonovače odlaze u sjeverni dio Liberije gdje se do 2003. vodio građanski rat, i ističe da su se u Liberiji borile dvije etničke grupe, koje imaju sličnosti sa etničkim grupama u Obali Slonovače.

Liberiju je potrebno podržati da bi se izbjegla njena destabilizacija zbog priliva izbjeglica u ovu oblast gdje se 14 godina vodio građanski rat do 2003. godine, rekao je Gutereš.

Ukoliko se produzzi sukob u Obali Slonovače takođe bi mogla da se destabilizuje i Burkina Faso, čijih tri miliona stanovnika radi u Obali Slonovače.

Kako navodi agencija Frans pres, režim Lorana Gbagboa proživljava svoje posljednje sate. Snage Alasana Uatare napale su rezidenciju Lorana Gbagboa u Abidžanu, najvechem gradu Obale Slonovače, a glavni komandant Gbagbovih snaga rekao je da je zatražio prekid vatre.

Gbagbo i dalje kontroliše predsjedničku palatu

Loran Gbagbo je "iznenađen što je Francuska direktno napala Obalu Slonovače", iako on "nikada nije u potpunosti odbacio dijalog", između ostalog i u okviru Afričke unije, izjavio je danas portparol vlade Gbagboa, Ahua Don Melo.

U "bombardovanju" UN i Francuske na vojne mete u Abidžanu stradalo je puno ljudi, rekao je portparol, objasnivši da sa vojnim licima u bazama žive i članovi njihovih porodica.

Humanitarna situacija u Abidžanu je postala "apsolutno dramatična" za civile koji su se našli između dvije vatre, rekla je danas portparolka Kancelarije za koordinaciju humanitarnih misija UN Elizabet Birs.

"Humanitarna situacija je pogoršana i postala je apsolutno dramatična u Abidžanu gdje se stalno vode borbe", rekla je ona i dodala da "većina bolnica ne radi, nedostaje kiseonik ... a vozila hitne pomoći takođe ne mogu da se kreću, jer se na njih takođe puca".

Portparolka je još rekla da je pripadnicima misije UN teško da dođu do civila iz bezbjednosnih razloga i "na ulicama već danima leže tijela poginulih".

Prema podacima Visokog komesarijata UN za ljudska prava, u Abidžanu je u sukobima posljednjih dana stradalo više desetina ljudi.

Bonus video: