Gadafijeva vojska i pobunjenici leže zajedno u pustinjskim bolnicama

Izgleda da ni uz podršku vazdušnih snaga NATO-a pobunjenici ne mogu da dominiraju.
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2011. 12:10h

Kratki film koji je pronađen u jednom mobilnom telefonu pokazuje koliko je očajan postao ovaj rat, piše britanski reporter Richard Pendlebury.

Snimak počinje kadrom u kojem se vidi nešto što liči na mrtvog čovjeka koji leži licem okrenut prema putu, krv se širi ispod njega iz ozbiljne rane na nozi. Onda se čovjek lagano pomjera, i neko ga grubo okreće.

"Reci Viva Gadafi!", čuje se kako mu neko naređuje.

Čovjek odbija i odgovara: "Bog je veliki."

Rafal automatske puške prekida raspravu.

Sljedećeg dana mi je rečeno da je pogubljeni čovjek bio doktor koje se zvao Ahmed. Snimak je pronađen u telefonu zarobljenog Gadafijevog borca.

Dinari koji se više ne koriste

U bolnici pored pustinje, blizu linije fronta grada Ajdabija, naišli smo na primjer drugačijeg pristupa ranjenim zarobljenicima. Jedan pored drugog, obojica teško povrijećeni u borbi za Bregu, bili su Gadafijev vojnik i pripadnik pobunjeničke vojske.

"Rekao mi je da je plaćen 1000 dinara u ovakvim novčanicama dan prije nego je zarobljen"

Oni su bili jedina dva pacijenta na odjeljenju intenzivne njege. Svi ostali su odvedeni ambulantnim kolima u Bengazi, 100 kilometara daleko od pustinjske bolnice.

Obojica su nesvjesni od kad su stigli. Pobunjenik je ostao bez lijeve noge i pretrpio je još nekoliko teških povreda. Sa njegove desne strane leži Gadafijev čovjek. I on je skoro dao svoj život u osmoj borbi za mali naftni grad u posljednja dva mjeseca. retrpio je nekoliko povreda mozga, grudi i pluća.

"Vidite, obojica imaju isti tretman", kaže ljekar. "Nije važno na kojoj su strani bili."

Drugi ljekar mi je pokazao novčanicu od deset dinara koju mu je dao pacijent.

Bila je veća i drugačijeg izgleda od dinara koji se koriste u Libiji.

"Rekao mi je da je plaćen 1000 dinara u ovakvim novčanicama dan prije nego je zarobljen", rekao je ljekar.

"Ovo je novčanica koja više nije u upotrebi, u potpunosti stara. Gadafi ih koristi da plati narod koji nije iz Libije, ili one koji su veoma siromašni, da bi ih ohrabrio za borbu."

"Zašto nema više napada iz vazduha?"

Izgleda da ni uz podršku vazdušnih snaga NATO-a pobunjenici ne mogu da dominiraju nad dobro uvježbanim Gadafijevim snagama.

Do podneva 4. aprila pobunjenici su tvrdili da su od Gadafijevih lojalista ponovo preuzeli kamp Brega univerziteta. Na tom istom bojnom polju događali su se sukobi 2. marta.

Zemlja i dalje ostaje podijeljena

Tog dana promašila nas je bomba koju je bacio Gadafijev MIG. Ovog vikenda nije bilo aviona, zahvaljujući zabrani leta.

Pobunjenici su sve više obeshrabreni manjkom podrške iz vazduha. "Zašto nema više napada iz vazduha?", mnogi se pitaju.

Zemlja i dalje ostaje podijeljena između Gadafijevih snaga koje kontrolišu Tripoli i zapad, i pobunjenika koji kontrolišu Bengazi i istok.

Bonus video: