Pogledajte kako izgleda leopard koji se ponaša čudno

Svakih nekoliko minuta leopard je vješto balansirao na svojim zadnjim nogama da bi uspio da prati kretanje svog plijena.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2011. 09:47h

Vodič kroz safari je mislio da je već vidio dovoljno stvari prije nego se našao pred ovim veoma neobičnim prizorom.

Leopard je posmatrala divlju svinju, a kad je njegov plijen nestao u visokoj travi bio je prmoran da se istegne do svoje pune visine kao merkat tokom posmatranja.

Svakih nekoliko minuta leopard je vješto balansirao na svojim zadnjim nogama da bi uspio da prati kretanje svog plijena. Neobičan događaj je kamerom zabilježio 27-godišnji Lecogil Kamogelo iz Savuti Kampa u Linianti rezervatu, Bocvana.

Gospodin Kamogelo, koji radi kao safari-vodič, rekao je kako nikad nije čuo da leopard može da se ponaša ovako, piše Dejli Mejl.

Ima mnogo promjena ponašanja kod životinja, a razlog za to su različite vrste terena

On je objasnio: "Ovaj leopard je uočio divlju svinju i posmatrao je skoro čitav sat. Održavao je udaljenost od plijena, ali ga je izgubio kad je divlja svinja ušla u visoku travu. U tom trenutku se podigao na zadnje i noge i nastavio da posmatra.

Bio je u tom položaju skoro 45 sekundi ili čitav minut. Mislim da mu nije bilo udobno da nastavi tako da stoji. Bio je veoma pažljiv kad je ustajao jer nije želio da završi na leđima. Ovo je veoma neobično ponašanje i nikad nisam čuo ili čitao ranije o tome.

Ima mnogo promjena ponašanja kod životinja, a razlog za to su različite vrste terena. Životinja mora da odgovori na promjene u okruženje i to može da izazove neobično ponašanje kao što je ovo.

Slika je izazvala veliku reakciju. Iznenadila je mnoge ljude - među njima i one koji godinama rade kao vodiči."

Bonus video: