VODA CURI U PACIFIK

Radijacija u moru kod Fukušime nekoliko miliona puta veća

U međuvremenu, kako je javio BBC, zvaničnici u regionu Fukušime počeli su da sprovode hitan program mjerenja nivoa radijacije u školskim dvorištima.
0 komentar(a)
Japan, Foto: Rojters
Japan, Foto: Rojters
Ažurirano: 05.04.2011. 09:45h

Radijacija u morskoj vodi kod oštećene nuklearke Fukušima je već nekoliko dana nekoliko miliona puta veća od dozvoljene, ali kako su saopštile japanske vlasti, ne predstavlja neposrednu opasnost.

Radnici koji rade na popravki Fukušime, tokom vikenda su otkrili pukotinu iz koje radioaktivna voda curi u Pacifik, a Tokijska električna korporacija koja upravlja nuklearkom Tepko je saopštila da je u uzorku vode uzetom u utorak u blizini jednog od reaktora utvrđeno prisustvo 7,5 miliona puta više radioaktivnog joda nego što je dozvoljeno, dok je nakon dva dana radioaktivnost opala na pet miliona puta više, prenio je AP.

Eksperti navode da se za sada ne zna kakve će biti dugoročne posljedice povećane radijacije u morskoj vodi, dok je lov ribe u blizini oštećenog nuklearnog postrojenja zabranjen.

Tepko je saopštio da čak i veće količine radijacije u moru ne predstavljaju neposrednu opasnost po životnu sredinu, ali da rade na tome da zaustave curenje u što kraćem roku.

U međuvremenu, kako je javio BBC, zvaničnici u regionu Fukušime počeli su da sprovode hitan program mjerenja nivoa radijacije u školskim dvorištima.

Tokom dva naredna dana biće prekontorlisano više od 1.400 škola i obdaništa.

Zvaničnici su saopštili da deca mogu da borave napolju, osim u zoni od 30 kilometara oko nuklearke Fukušima.

Broj nastradalih i nestalih u razornom zemljotresu i cunamiju koji je uslijedio poslije njega u Japanu popeo se na 17.668 - u nesreći je poginula 12.321 osoba, a 15.347 se vode kao nestale.

Preporučujemo za Vas