Nestao kineski slikar Ai Veivei, sumnjaju da ga je otela policija

"Policija je došla sa nalogom za pretres i sve pretražila. Uzeli su računar i drugu opremu. Odbili su da kažu razlog pretresa i hapšenja Ai Vejveija."
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2011. 08:40h

Ambasador EU u Kini izrazio je, nakon sličnih izjava drugih zemalja i organizacija za ljudska prava, zabrinutost povodom sudbine umjetnika Ai Veiveija, oštrogkritičara kineske vlasti, koji je nestao ovog vikenda, javlja Beta."Našu pažnju privukao je slučaj Aija Veiveija, poznatog umjetnika koji je nestao ovog vikenda dok je pokušavao da se ukrca na avion za Hongkong", navodi se u saopštenju ambasadora EU u Kini Markusa Ederera.

U posljednja 24 časa, SAD, Britanija, Francuska i Njemačka izrazile su zabrinutost povodom sudbine tog umjetnika

U posljednja 24 časa, SAD, Britanija, Francuska i Njemačka izrazile su zabrinutost povodom sudbine tog umjetnika koji je nedavno kritikujući režim u Kini ocijenio da je on "nehuman". Amnesti internešenal i druge organizacije za ljudska prava takođe su pozvale na njegovo oslobađanje.

Iz ateljea odnijeli računar i ostalu opremu

Ai Veivei (53), čija su djela trenutno izložena u londonskom muzeju Tejt Modern (Tate), uhapšen je u nedjelju na aerodromu u Pekingu kad je pokušavao da se ukrca na avion, navela je njegova supruga Lu King.

Policija Pekinga i kinesko Ministarstvo spoljnih poslova odbili su da komentarišu nestanak tog umjetnika

Policija Pekinga i kinesko Ministarstvo spoljnih poslova odbili su da komentarišu nestanak tog umjetnika. On je uhapšen pošto je izjavio da namjerava da otvori studio u Njemačkoj u kojem bi izlagao svoje radove, jer je razočaran problemima i represijom s kojima je suočen u Kini.

Uhpašen prilikom proslave demoliranja

U januaru je njegov atelje u jednom predgrađu Šangaja demoliran. Ai Veivei je zatim smješten u kućni pritvor na tri mjeseca jer je htio da "proslavi" sa svojim obožavateljima vijest o uništavanju ateljea.

U decembru, vlasti su mu zabranile odlazak na ceremoniju dodjeljivanja Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Sjaobou

Bonus video: