Porodica sa kojom je živjela Azra Bašić tvrdi da se ona svetila silovateljima

Lomaniovi su ispričali da im je Bašićeva uz jutarnju kafu, večeri pred televizorom ili dok bi išli u prodavnicu, povjeravala detalje njenog starog života
66 pregleda 0 komentar(a)
Azra Bašić, Foto: Njujork tajms
Azra Bašić, Foto: Njujork tajms
Ažurirano: 04.04.2011. 18:54h

Američka porodica sa kojom je živjela Azra Bašić, optužena za mučenje i ubistva Srba u logorima u Derventi 1992, kaže da Bašićeva nikada nije krila da je počinila više ubistava, mada se u zahtjevu za izručenje tužilaštva BiH pominje samo jedno.

"Rekla je da joj je bilo teško samo kada je ubila prvog čovjeka jer je bila licem u lice s njim. U pitanju je bila situacija "ili ubij, ili budi ubijen". Ispričala je da joj je nakon tog ubistva bilo muka, ali da je poslije toga sve išlo prilično lako", kazao je Stiv Loman za američki "Njujork tajms".

Bašićeva, bivša pripadnica brigade Hrvatske vojske, posljednjih pet godina je živjela sa Stivom Lomanom i njegovom suprugom Lusi u mjestu Stenton, u američkoj državi Kentaki. Kada je Bašićeva uhapšena sredinom marta, priveden je i Stiv Loman, penzionisani vozač kamiona, zbog posjedovanja naoružanja.

Lomanovi navode da Bašićeva nikad nije krila da je učestvovala u sukobima i da su je uprkos tome pozvali da živi s njima u Stentonu.

Kako su za "Njujork tajms" naveli Lomaniovi, Bašićeva im je uz jutarnju kafu, večeri pred televizorom ili dok bi išli u prodavnicu, povjeravala detalje njenog starog života.

"Uopšte se nije sticao utisak da je to neka tajna", rekao je Stiv Loman.

"Vojniku silovatelju" odsjekla polni organ

Saslušanje o ekstradiciji Bašićeve zakazano je za 22. avgust pred Okružnim sudom u Leksingtonu, Kentaki

"Eto, sad više nećeš nikoga silovati", ispričala je Bašićeva šta je tom prilikom rekla.

Ni ovaj događaj nije pominjan u zahtjevu za ekstradiciju, mada su pojedini očevici govorili da je Bašićeva prijetila da će ih "obrezati".

Advokat Bašićeve, Patrik Neš nije želio da komentariše navode "Njujork tajmsa“. Saslušanje o ekstradiciji Bašićeve zakazano je za 22. avgust pred Okružnim sudom u Leksingtonu, Kentaki.

Bašićeva je uhapšena 15. marta u Stentonu na osnovu međunarodne potjernice koju je izdao Sud BiH zbog sumnje da je kao pripadnica Hrvatske vojske učestvovala u mučenjima i ubistvima Srba u logorima u Derventi od aprila do juna 1992.

Do hapšenja Bašićeva živjela mirnim životom

Prema dokumentaciji koju je bosansko tužilaštvo proslijedilo nadležnom sudu u Leksingtonu, Bašić se tereti samo za jedno ubistvo.

Lusi Loman smatra da je Bašićeva u osnovi dobra osoba koju su užasi rata primorali na nemoguće moralne izbore

"Poslije toga, Azra nas je uhvatila za kosu, odvukla nas do Đurasa i primorala da pijemo krv koja je šikljala iz njegovog grla", rekao je u istrazi Garić.

Sreten Jovanović je svjedočio da ga je Bašić tjerala da pije benzin, a potom mu je zapalila lice i ruke, dok je Mile Kuzmanović rekao da ga je Bašić primorala da guta so i jede jugoslovenske dinare, a potom mu je odsjekla uvo i na čelu nožem urezala krst i četiri S.

Kako navodi list, do hapšenja je Bašićeva živjela mirnim životom, a Lomanovi je opisuju kao „ženu velikog srca“ koja je pod tolikom traumom od rata u Bosni, da ne može da gleda ratne filmove, te da je pokidala sve veze sa domovinom.

Lusi Loman smatra da je Bašićeva u osnovi dobra osoba koju su užasi rata primorali na nemoguće moralne izbore.

Ukoliko je proglase krivom, Bašićeva će najvjerovatnije ostatak života provesti u zatvoru, ali ukoliko bude oslobođena, biće dobrodošla u kući Lomanovih, kazala je.

Bonus video: