Jemen: Nastavak sukoba, ubijeno 15 demonstranata

Vojnici raspoređeni na krovovima okolnih zgrada otvorili su vatru na demonstrante koji su zatim pokušali da zauzmu sjedište guvernera
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2011. 12:15h

Jemenske snage bezbjednosti pucale su na antivladine demonstrante u Taizu i ubile najmanje 15, a ranile više desetina ljudi, saopštili su bolnički izvori, drugog dana sukoba u ovom gradu na jugu zemlje, prenosi Tanjug.

Krvoproliće je nastalo kada su demonstranti krenuli u protestnu šetnju na sjedište vlade, zahtjevajući odlazak sa vlasti predsjednika Alija Abdulaha Saleha.

Demonstracije protiv Saleha, koji se na vlasti nalazi 32 godine, traju više od mjesec dana.

Opozicija organizuje demonstracije na glavnim trgovima u gradovima širom zemlje, a danas su u nekoliko mjesta organizovani protesti podrške demonstrantima u Taizu.

AP navodi, pozivajući se na izjave svjedoka, da je nasilje u Taizu danas izbilo kada je više hiljada demonstranata krenulo ka Trgu slobode i prošlo pored sjedišta guvernera, gdje su pripadnici vojske blokirali prolazak protestne kolone, nakon čega su usledili sukobi, tokom kojih su pojedini učesnici protesta bacali kamenice.

Vatra na demonstrante

Vojnici raspoređeni na krovovima okolnih zgrada otvorili su vatru na demonstrante koji su zatim pokušali da zauzmu sjedište guvernera.

U Taizu, koji se nalazi na oko 200 kilometara od prijestonice Sane, drugi dan zaredom vojni tenkovi i oklopna vozila blokiraju ulaze u grad kako bi sprečili ljude iz drugih mjesta da se pridruže demonstrantima.

Snage bezbjednosti su, takođe, raspoređene oko glavnog trga, gdje se nalaze hiljade demonstranata, i hapse sve koji pokušaju da ga napuste.

U znak podrške demonstrantima u Taizu, organizovani su protesti u istočnom gradu Mukala i Hodeidi, na zapadnoj obali Crvenog mora.

Agencije su ranije javile da je u Hodeidi noćas povređeno više od 400 ljudi kada je policija silom sprečila više hiljada demonstranata da dođu do predsjedničke palate.

Saleh je pozvao opoziciju da okonča krizu u zemlji i da prekine sa protestima i blokiranjem puteva ističući da je spreman da razgovara o prenošenju vlasti, ali mirnim putem i u ustavnim okvirima.

Galerija

Bonus video: