Karzai: Američki Kongres da osudi spaljivanje Kurana

"Američki Kongres i Senat moraju jasno da osude taj događaj, iskažu svoj stav i spriječe da se slični incidenti ponove"
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2011. 19:59h

Avganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je danas američki Kongres da osudi spaljivanje Kurana u saveznoj državi Floridi i spriječi da se takvi događaji ponove.

"Američki Kongres i Senat moraju jasno da osude taj događaj, iskažu svoj stav i spriječe da se slični incidenti ponove", navedeno je u saopštenju Karzaijevog kabineta.

Karzai je iznio taj zahtjev u razgovoru sa američkim ambasadorom u Kabulu Karlom Ajkenberijem i generalom Dejvidom Petreusom, komandantom snaga SAD i NATO u Avganistanu, prenio je Rojters.

Ajkenberi je, prilikom susreta sa avganistanskim predsjednikom, pročitao Karzaiju poruku američkoj predsjednika Baraka Obame, koji je osudio incident u Floridi, gdje je radikalni sveštenik Teri Džons 20. marta pred oko 50 ljudi spalio Kuran.

Petreus se, takođe, pridružio osudi i poručio Avganistancima da shvate da je nepoštovanje prema Kuranu i islamu iskazao veoma mali broj ljudi.

"Osuđujemo, posebno, ponašanje pojedinca u SAD koji je nedavno spalio Kuran", naveo je Petreus u saopštenju, koje je potpisao i civilni predstavnik NATO u Avganistanu, ambasador Mark Sedvil.

"Takođe, izražavamo saučešće porodicama onih koji su povrijeđeni ili ubijeni u nasilju koje je izbilo poslije spaljivanja Kurana", dodao je on.

U Avganistanu se već treći dan održavaju protesti zbog spaljivanja islamske svete knjige u SAD. U Kandaharu su tokom protesta poginula dva policajca, a ranjeno više od 30 ljudi, dok je život izgubilo 10 ljudi, a ranjeno oko 80.

Demonstracije su održane i u Kabulu i Džalalabadu, gdje su učesnici protesta spalili američke zastave. U Mazar-i-Šarifu, gdje su u petak počele demonstracije, koje su prerasle u nerede, ubijeno je sedam stranih službenika UN i pet Avganistanaca.

Bonus video: