Naučnici tvrde da Zemlja može da "pocrveni" kao Mars

"Površina Marsa je prekrivena tankim slojem radioaktivnih supstani među kojima su uranijum, torijum i radioaktivni potasijum."
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2011. 15:15h

Mars nije uvijek bio crven.

To je teorija naučnika koji je otkrio razlog zbog kojeg je "crvena planeta" dobila takvu boju, piše Dejli Mejl.

Kako tvrdi dr Džon Brandenburg, prije oko 180 miliona godina, planeta je vjerovatno doživjela prirodnu nuklearnu reakciju koja je "oduvala" sve sa Marsa, tako što je napravila talas koji je planetu pretvorio u suvi pijesak.

On je izjavio za Foks Njuz: "Površina Marsa je prekrivena tankim slojem radioaktivnih supstani među kojima su uranijum, torijum i radioaktivni kalaj.

"Možda je nuklearna eksplozija napravila pustoš po cijeloj planeti. Mapa gama zraka pokazuje veliku crvenu tačku koja izgleda kao centar isijavanja radijacije. Na drugoj strani planete je još jedna crvena tačka."

Dr Brandenburb kaže da se nuklearna eksplozija - snažna koliko milion hidrogenskih bombi od jednog megatona - dogodila u sjevernom Mare Acidalium regijonu Marsa, gdje je velika koncentracija radijacije.

Nuklearna rekacija može da se dogodi i nama

"Ova eksplozija je takođe napunila atmosferu Marsa radio-izotopima, koji su primjećeni u skoražnjim analizama gama zraka koje je uradila NASA", rekao je.

"Nasa mora da isplanira misiju istraživanja regije Mare Acidilum na Marsu"

Radioaktivnost objažnjava zbog čega je planeta crvena. Dr Brandenburg vjeruje da je prirodna nuklearna reakcija mogla da se dogodi na našoj planeti - i da može da se ponovi.

Dr Dejvid Biti, naučnik iz Nase, rekao je za FoxNews.com da Brandenburgovu ideju smatra intigantnom i fascinantnom.

"Ali da bi bila dokazan, Nasa mora da isplanira misiju istraživanja regije Mare Acidilum na Marsu", rekao je dr Biti.

Bonus video: