Nepotizam doveo do nuklearne katastrofe u Japanu

"Prva kontrola tokom posljednjih godina nije dobro funkcionisala. Bilo je mnogo nezgoda i havarija. Ali, sistem kao takav nikada nije dovođen u pitanje"
0 komentar(a)
Fukušima, Foto: Rojters
Fukušima, Foto: Rojters
Ažurirano: 03.04.2011. 09:56h

Dok ekipe vatrogasaca i stručnjaka i dalje pokušavaju da uspostave kontrolu nad reaktorima nuklearke Fukušima, japanskoj javnosti je postalo jasno da je ova nuklearna centrala trebalo da bude ugašena još davno, ističe radio Dojče vele.

Reaktor 1 nuklearne elektrane Fukušima trebalo je da prestane da radi 40 godina po puštanju u pogon. Ipak, firma TEPKO i japanska agencija za nuklearnu energiju su produžili vijek tog reaktora za deset godina.

To je tragični rezultat dugogodišnjeg nepotizma, kome političari, vlasti i preduzeća nisu željeli da stanu na put, navodi njemački radio.

"Prva kontrola tokom posljednjih godina nije dobro funkcionisala. Bilo je mnogo nezgoda i havarija. Ali, sistem kao takav nikada nije dovođen u pitanje", kaže Martin Šulc, ekonomista na institutu Fudži riserč u Tokiju.

On tvrdi da je TEPKO zakazao još prije više godina kada je ignorisao upozorenja na cunami, ali i u krizi posle cunamija.

"Ovdje je nedostatak planova, ali i bilo kakvih dogovora sa policijom ili vojskom naposlijetku doveo do toga da su ljudi bespomoćno mogli da gledaju šta se dešava", kaže Šulc.

Pošto je predsjednik kompanije TEPKO bio bolestan i nigdje se nije pojavljivao, prvo izvinjenje stiglo je tek tri nedjelje posle katastrofe od šefa upravnog odbora, Cunehise Kasumate.

"Izvinjavamo se zbog toga što smo građanima i društvu priredili ovoliku nevolju i bol", rekao je on.

Japanska vlada namjerava da preuzme TEPKO.

I pored ove katastrofe, Japan neće odustati od nuklearne energije, ali sigurno je da građani više neće dozvoliti gradnju nuklearki u svom susjedstvu, pogotovo na trusnim područjima, ističe Dojče vele.

Radio navodi da je antiatomski pokret u Japanu tek u povoju i da na demonstracijama obično nema više od 1.000 ljudi.

Bonus video: