Izraelski ministar: Erdogan je antisemita, treba djelovati protiv Turske

Erdan je Erdogana kritikovao zbog njegove osude nasilja na granici sa pojasom Gaze
85 pregleda 9 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.04.2018. 10:37h

Izraelski ministar javne bezbjednosti Gilad Erdan kritikovao je predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana zbog njegove osude nasilja na granici s pojasom Gaze.

Erdan je Erdogana nazvao "antisemitom".

"Antisemita Erdogan nastavlja da podržava Hamas, da djeluje u Jerusalimu", rekao je Erdan za izraelski vojni radio, izrazivši žaljenje što je 2016. godine glasao za sporazum o ponovnom približavanju Izraela i Turske nakon krize u odnosima dvije zemlje nastale 2010. godine, kada su izraelski pomorski komandosi ubili deset Turaka propalestinskih aktivista na brodu koji je nosio pomoć pojasu Gaze.

Ministar je takođe rekao da je Izrael trebalo da djeluje protiv Turske "u međunarodnoj areni i prizna genocid nad Jermenima koji je počinila Otomanska imperija".

"Moramo ustati protiv neprijateljstva i antisemitizma Erdogana", izjavio je Erdan, označivši Tursku "zemljom koja kolje Kurde i drži pod okupacijom sjeverni Kipar, a na Zapadu je prihvaćena kao legitimna država".

Erdoganovoj izjavi prethodila je verbalna razmjena uvreda u nedjelju kada je on u odgovoru na nasilje na granici s pojasom Gaze u petak, u kome je ubijeno 17 Palestinaca, rekao da je Izrael "teroristička država i okupator", a da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu "terorista".

"Svako ko drži pod okupacijom sjeverni Kipar, napada Kurde, masakrira civile u Afrinu (u Siriji) ne bi trebalo da nas uči o moralnosti i vrijednosti", odgovorio je na to Netanjahu.

Bonus video: