Zbog spaljivanja Kurana u Avganistanu ubijeno 10 službenika UN

Deset službenika Ujedinjenih nacija u Avganistanu ubijeno je tokom napada na kancelariju UN u gradu Mazar-i-Šarif na sjeveru zemlje, tokom demonstracija zbog spaljivanja Kurana u SAD.
0 komentar(a)
Avganistan, Foto: Beta
Avganistan, Foto: Beta
Ažurirano: 01.04.2011. 20:07h

"Demonstranti su ubili deset radnika UN. Svi poginuli su strani državljani", rekao je za Frans pres portparol policije Mazar-i-Šarifa Lal Mohamad Ahmadžai.

Zamjenik portparola UN Farhan Hak potvrdio je u Njujorku da se dogodio napad na misiju UN u Mazar-i-Šarifu i da je među osobljem UN bilo žrtava.

"Situacija je i dalje konfuzna i mi radimo na tome da utvrdimo činjenice i zbrinemo naše osoblje. Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN (u Avganistanu) Stefan De Mistura je na putu za Mazar-i-Šarif da bi se lično pobrinuo za situaciju na terenu", rekao je Hak.

Demonstracije su počele oko 13:30 po lokalnom vremenu, poslije tradicionalne molitve petkom, kada su se demonstranti okupili oko prostorija UN u koje su uspjeli da se probiju, reko je portparol policije.

Prema izvještaču Frans presa, bilo je oko pet stotina demonstranata.

"Neki su već bili naoružani, a drugi su uzeli oružje od radnika obezbjedjenja UN", rekao je portparol policije dodavši da je među demonstrantima bilo "talibana prerušenih u demonstrante".

Iz bolnice u provinciji Balk, za AFP je potvrđeno da je ta ustanova primila oko 20 ranjenih i dvoje mrtvih čiji identitet nije poznat.

Mazar-i-Šarif je jedna od sedam zona koje je predsjednik Avganistana izabrao za prve u kojima će se obaviti tranzicija u bezbjednosnom smislu sa stranih trupa na avganistanske snage, predviđena za 1. jul.

Prisustvo stranih vojnika u Mazar-i-Šarifu, gradu koji se smatra relativno mirnim, bilo je gotovo neprimjetno, ocijenio je AFP.

Incidenata je bilo i u Kabulu poslije molitve gdje se oko 200 ljudi okupilo da protestuje ispred ambasade SAD, zbog spaljivanja Kurana koje je sredinom marta izveo jedan američki fundamentalni pastor.

Generalni sekretar Ban Ki Mun rekao je, povodom napada, da je "napad na osoblje UN odvratan i kukavički čin koji ne može biti opravdan ni na jedan način".

Bonus video: