Palestinska uprava: Niki Hejli je ambasador mračne ideologije

Palestinska strana smatra Hejli odgovornom što nije usvojeno saopštenje u kome se Izrael osuđuje za pogibiju i ranjavanje Palestinaca tokom masovnih protesta u petak duž granice pojasa Gaze i Izraela
142 pregleda 1 komentar(a)
Niki Hejli, Foto: Reuters
Niki Hejli, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.04.2018. 10:38h

Palestinska uprava osudila je danas ambasadorku SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, označivši je "ambasadorkom animoziteta, mržnje i mračne ideologije" nakon što je ona blokirala osudu Izraela u Savjetu bezbjednosti.

Palestinska strana smatra Hejli odgovornom što nije usvojeno saopštenje u kome se Izrael osuđuje za pogibiju i ranjavanje Palestinaca tokom masovnih protesta u petak duž granice pojasa Gaze i Izraela.

"Američka ambasadorka insistira da zauzima poziciju podrške okupatoru i u odbrani njegovih zločina i kršenja prava", navedeno u saopštenju palestinskog Ministarstva spoljnih poslova, prenose izraelski mediji.

Osuđujući Niki Hejli da je zauzela "bezočnu neprijateljsku poziciju" protiv Palestinaca, Ministarstvo ju je optužilo za "slijepu pristrasnost u korist Izraela i njegovih zločina", kako je navedeno.

SAD su u subotu blokirale nacrt saopštenja Savjeta bezbjednosti UN, koje je predložio Kuvajt, u kome se poziva na uzdržanost i istragu sukoba na granici Gaze.

Izraelska vojska je u subotu uveče identifikovala 10 od 15 ubijenih tokom protesta kao članove palestinskih ekstremističkih organizacija.

U petak je u pojasu Gaze izraelskom tenkovskom vatrom ubijen i jedan palestinski poljoprivrednik još prije početka protesta, a danas je ranama podlijegao još jedan Palestinac 17. žrtva. U nasilju na granici ranjeno je više od 1.400 Palestinaca.

Najnoviji napad Palestinske uprave na Hejli smatra se znakom krize između palestinskog rukovodstva i administracije SAD nastale nakon što je američki predsjednik Donald Tramp 6. decembra priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Palestinci u istočnom dijelu tog grada, koji je Izrael anektirao nakon što ga je okupirao u ratu 1967. godine, planiraju sjedište svoje buduće države.

Bonus video: