BRITANSKI GARDIJAN:

Tajni razgovori za izlaznu strategiju Gadafija

Britanski Forin ofis odbio je da komentariše izvještaj o tome da su se britanski zvaničnici sastali sa istaknutim saradnikom Gadafijevog sina Saifa al Islama Mohamedom Ismailom.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2011. 07:03h

Njemačka i Kina za diplomatsko rješenje krize u Libiji >>>

Jedan istaknuti pripadnik režima Moamera Gadafija vodi tajne razgovore sa britanskom vladom, čija je tema, kako se vjeruje, mogućnost iznalaženja izlazne strategije za libijskog lidera, piše britanski "Gardijan".

Britanski Forin ofis odbio je da komentariše izvještaj o tome da su se britanski zvaničnici sastali sa istaknutim saradnikom Gadafijevog sina Saifa al Islama Mohamedom Ismailom, koji je poslat u London na tajne razgovore sa britanskim zvaničnicima.

Britanski Forin ofis odbio je da komentariše izvještaj o tome da su se britanski zvaničnici sastali sa istaknutim saradnikom Gadafijevog sina Saifa al Islama Mohamedom Ismailom

List navodi, pozivajući se na neimenovani izvor iz britanske vlade, da je taj sastanak bio jedan od nekoliko susreta libijskih zvaničnika sa zapadnim u poslednje dvije nedjelje i da se smatra da se na njemu govorilo o mogućnosti izlazne strategije za Gadafija.

Uprkos tome što je javnosti malo poznat kako u Libiji, tako i u inostranstvu, Ismail je jedan od glavnih saradnika Saifa al-Islama, a prema depešama koje je objavio vebsajt "Vikiliks", bio je predstavnik Libije u pregovorima o kupovini oružja.

Vijest o razgovorima libijskog zvaničnika sa britanskim vlastima uslijedila je dan pošto je šef libijske diplomatije Musa Kusa neočekivano došao u London i rekao da podnosi ostavku.

Gejts: Druge zemlje treba da pomognu pobunjenicima

Američki ministar odbrane Robert Gejts izjavio je da je libijskim pobinjenicima potrebno oružje i obuka u borbi protiv režima Moamera Gadafija, ali da to treba da im pruže druge države, a ne SAD.

On je u pretresu pred odborom za oružane snage u Predstavničkom domu Kongresa rekao da se opremljenost pobunjenika ne može uporediti sa Gadafijevom vojskom, pa SAD i njihovi saveznici razmatraju načine kako da im pomognu, oružjem ili na drugi način.

Američki ministar odbrane Robert Gejts izjavio je da je libijskim pobinjenicima potrebno oružje i obuka u borbi protiv režima Moamera Gadafija, ali da to treba da im pruže druge države, a ne SAD.

"Ono što im je stvarno potrebno, to su obuka, komanda i kontrola, kao i koherentna organizacija", rekao je Gejts i dodao da obuka zahtijeva "savjetnike na terenu, kao i modernije oružje".

On, međutim, insistira da SAD imaju ograničenu ulogu u Libiji, zbog čega bi druge zemlje mogle i trebalo da pruže obuku i pomoć.

"Istina je, što te tiče pružanja te obuke i pomoći, da ima mnogo zemalja koje to mogu da učine. To nije jedinstvena mogućnost SAD i, što se mene tiče, neko drugi bi trebalo to da učini", istakao je Gejts.

Malen: Loše vrijeme ometa operacije koalicije u Libiji

Načelnik združenog generalštaba oružanih snaga SAD admiral Majkl Malen izjavio je da loši vremenski uslovi ove nedjelje ometaju operacije zapadne koalicije u Libiji, što omogućava napredovanje snaga libijskog lidera Moamera Gadafija.

"Najveći problem u posljednja tri-četiri dana bili su vremenski uslovi... To je više nego bilo šta drugo smanjilo (našu) efikasnost i omogućilo snagama režima da se vrate ka istoku", rekao je admiral Malen senatorima, prenio je AFP.

Načelnik združenog generalštaba oružanih snaga SAD admiral Majkl Malen izjavio je da loši vremenski uslovi ove nedjelje ometaju operacije zapadne koalicije u Libiji

Malen je, takođe, rekao da su Gadafijeve snage konsolidovale položaje južno od grada Adždabija i da se očekuje da će ponovo izvesti ofanzivu na uporište pobunjenika u Bengaziju.

Koalicione snage započele su napade na položaje Gadafijevih snaga 19. marta, kako bi uspostavile zonu zabrane letova u cilju zaštite civilnog stanovništva.

Zapadni mediji su izvijestili da je u Libiji došlo do dramatičnog obrta za pobunjenike, koji su tokom proteklog vikenda zauzeli niz gradova duž obale i izgledalo je da napreduju uz pomoć vazdušnih napada zapadne koalicije, a sada se povlače iz dosadašnjih uporišta duž istočne obale.

Galerija

Preporučujemo za Vas